Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антибиотиците в пилешкото убиват: Резистентни бактерии ни разболяват без да се подават на лечение

07 март 2014, 09:20 часа • 82302 прочитания

Твърденията за използване на хормони в пилешкото месо у нас и в Европа бяха опровергани от редица компетентни органи и институции. Хормоните обаче далеч не са единствената опасност, пред която се изправяме при консумацията на пилешко месо.

Преди дни популярна американска верига за бързо хранене обяви намерението си да използва само пилешко месо, чисто от антибиотици, повдигайки отново въпроса за опасната за човешкото здраве практика превантивно да се инжектират антибиотици в птичето месо.

Производителите използват този метод, за да предпазят от болести животните и за да увеличат размерите им. Проблемът е, че в последствие това месо може да се окаже болестотворно.

Поради тази причина американската Администрация за храни и лекарства (FDA) оповести през декември план за постепенното изваждане от употреба на някои антибиотици, използвани в хранителната индустрия.

Проблемът с антибиотиците в пилешкото е сериозен не само в Америка, но и в Европа и Азия.

Британският вестник "Дейли мейл" разяснява технологията за инжектиране на хормоните. То не става при вече готовия продукт, а още в началния стадий - яйцето.

На конвейерната линия яйцата в много предприятия биват инжектирани с микс от ваксини и антибиотици. Той, естествено, се абсорбира и от неизлюпеното още пиле.



Всяка година 40 млрд. пилета биват използвани за храна. По-голямата част от тях са отгледани във ферми. Целта е печалбата. Най-важното е пилетата да достигнат нужните максимални размери в срок от 35 дни.

Заради интензитета на производството и малкото пространство, което се пада на всяка птица, вероятността от разпространение на болести е голяма. Затова производителите ваксинират превантивно пилетата в най-ранен стадий, пише още изданието.

Разбира се, има и случаи, в които антибиотиците се приемат по-късно, чрез храната.

Експерти във Великобритания предупреждават, че прекомерната употреба на антибиотици в птицефермите води до възникването на бактерии, които в последствие развиват резистентност към познатите ни лекарства. Заради такава бактерия - кампилобактер, хиляди британци бяха хоспитализирани, а 140 починаха.

Имайки предвид, че до 80% от суровото птиче месо в някои страни съдържа подобни резистентни бактерии, те стават потенциално опасни, защото могат лесно да се прехвърлят в човешкия организъм чрез контакта със заразено месо или чрез консумацията на пилешко, минало през недостатъчна термична обработка.

В такива случаи бактерията се развива в червата, причинявайки потенциални заболявания като устойчиви уринарни инфекции или по-опасното - отравяне на кръвта, познато като сепсис.

Нов публикуван доклад сочи, че в Европа по тази причина всяка година умират 1500 души. Страховете са, че тези нива на смъртност в бъдеще ще растат, той като все повече антибиотици се оказват неефективни.

Производителите на птиче месо обаче контрират, че са принудени да инжектират яйцата с ваксини и лекарства, защото иначе 1-2% от новоизлюпените пиленца биха загинали.

В доклад, публикуван в "Списание за инфекциозни болести", учени констатират чрез данни от Холандия, че 56% от устойчивите на антибиотици гени на Ешерихия коли, открити в случаи на отравяне на кръвта, са били идентични с гените на Ешерихия коли от проби на пилешко месо, продавано на дребно.

Подобни данни - за резистентна Ешерихия коли, засечена в пилешкото месо, има и в други европейски страни. Броят на смъртните случаи във Франция е 62, в Италия - 115, в Германия - 192, във Великобритания - 282.

Според специалисти колкото по-малко интензивен е начинът на отглеждането на птиците, толкова по-малка е и вероятността те да развият резистентни бактерии. Пилетата, които са отгледани по естествен начин, са заплашени в много по-малка степен да влязат в контакт с антибиотици. Използването на антибиотици при органично отгледани животни е забранено, освен ако не са болни и то така, че да няма друга алтернатива за лечение.

Изследване от 2006 г. сравни проби от Ешерихия коли, взети от органични и не-органични животни, отгледани във ферми. Сравнението беше на база резистентност на бактериите към 10 различни типа антибиотици. Оказа се, че бактерията от естествено отгледани животни е резистентна само към 1 антибиотик, докато другата - към 5.



Заради доказаната опасност на технологията за инжектирането на антибиотици в пилешкото, няколко страни от ЕС вече са я забранили.

Въпреки това, изследване от края на миналата година доказа, че 73% от пилешкото, 16% от свинското и 8% от говеждото месо в ЕС съдържат антибиотици и съответно - резистентни към лекарства бактерии.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес