Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Анонимните" изпълниха заплахата си и създадоха проблеми в Турция

25 декември 2015, 13:13 часа • 7959 прочитания

Турските интернет сървъри са подложени на мощна кибератака, която причинява забавяне на банковите услуги в страната, предаде БГНЕС.

От неправителствената организация Nic.tr, която администририа адресите на уебсайтове, използващи разширението „.tr” съобщиха, че атаките изглежда са дело на „организиран източник“ извън територията на страната. Този домейн се използва от сайтове на турските министерства, търговски предприятия и банки.

Министърът на транспорта и комуникациите на югоизточните ни съседи Биналъ Йълдирим определи атаката за много сериозна. Според източници от банковите среди атаката е предизвикала сериозни затруднения на паричните транзакции. Дневно транзакциите в Турция възлизат на 1,5 - 2 млрд. турски лири, като 85% от тях се правят през мобилни устройства. Няма обаче пробив на сигурността - става въпрос за популярните DDoS атаки, които предизвикват сваляне на сайтове заради прекомерно много трафик. 

От най-големия мобилен оператор в Турция - Turk Telekom, обявиха, че са взели мерки DDoS да не повлияе на мобилните услуги.

Някои вестници посочват като източник на атаките Русия. Предполага се, че компютрите, "впрегнати" за атаките, са от там. Най-вероятно става въпрос за заразени с вируси машини, които се програмират да подадат заявки в определен момент до определен сайт, като собствениците им дори не знаят какво става с машините им.

По-рано този месец хакерската група „Анонимните“ предупредиха, че ще продължават да нападат Турция заради това, че „подкрепя „Ислямска държава“ като купува нейния петрол и се грижи за пострадалите й бойци“.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес