Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Атаките на хутите срещу кораби са сериозен удар за Израел

18 декември 2023, 07:30 часа • 2460 прочитания

Поредица от атаки, извършени от йеменската милиция, свързана с Иран, прекъсна жизненоважна икономическа линия за Израел на фона на продължаващата му война срещу Хамас в Газа.

И с две от най-големите корабни компании в света, които обявиха в петък, че преустановяват операциите си в Червено море в резултат на повтарящите се операции от движението Ансар Аллах, известно още като Хутите, високопоставен служител на групата очерта пред Newsweek условията на кампанията си и защо корабите, които не пътуват за Израел, не трябва да се тревожат.

„Нашата операция е насочена изцяло срещу ционисткото вражеско образувание и срещу кораби, които се насочват към израелските пристанища, и не сме се насочили към нито един кораб извън тази рамка", заяви заместник-секретарят по информацията на Ансар Аллах Насреддин Амер пред Newsweek. "Целта на операциите е ясна, а именно да се доставят помощ, храна и лекарства в Газа", допълни той.

Гиганти в корабоплаването вече спряха плаванията в района

Що се отнася до неотдавнашните решения на международните корабни гиганти Maersk и Hapag Lloyd да спрат корабоплаването в Червено море до второ нареждане, Амер хвърли вината върху реториката, идваща от Израел и Съединените щати.

Още: Аналена Бербок: Атаките на хутите в Червено море трябва незабавно да спрат

"Всички страхове извън тази рамка може да са резултат от израелски и американски заплахи, които възнамеряват да създадат съюз в Червено море и да го превърнат във военна зона", казва Амер. "Тези изявления може да са уплашили тези компании, което ги е подтикнало да вземат такова решение", допълва той. "От наша страна" добави той, „ние уверяваме всички корабни компании, че няма риск за вас или вашите кораби, освен ако вашата дестинация не са израелските пристанища“.

Решенията от петък отбелязаха най-сериозните реакции досега на морската кампания на Ансар Аллах, обявена преди един месец. В изявление, споделено с Newsweek, представител на Maersk обясни хода на компанията. „Ние сме дълбоко загрижени за силно ескалиралата ситуация със сигурността в южната част на Червено море и Аденския залив,“ се казва в изявлението. "Последните атаки срещу търговски кораби в района са тревожни и представляват значителна заплаха за безопасността и сигурността на моряците", категорични са от компанията.

Още: Хутите изстреляха балистична ракета по още един кораб, но не уцелиха (ВИДЕО)

"След почти неуспешния инцидент с участието на Maersk Gibraltar и още една атака срещу контейнеровоз, ние инструктирахме всички кораби на Maersk в района, предназначени да преминат през протока Баб ал Мандаб, да спрат пътуването си до второ нареждане“, уточняват в изявлението.

Военният говорител на Ансар Аллах Яхя Сари заяви, че групировката поема отговорност за неотдавнашните ракетни атаки срещу плаващия под флага на Хонконг кораб Maersk Gibraltar в четвъртък и два други либерийски кораби – MSC Alanya и MSC Palatium III в петък. Сари твърди, че и трите кораба са се „насочили към израелска земя “ и че действията са били предприети, „след като екипажът на кораба е отказал да отговори на обажданията от йеменските военноморски сили“.

Още: Френски военен кораб е свалил дрона на хутите при атаката срещу норвежкия танкер

MSC, официално известна като Mediterranean Shipping Company, отрече в изявление до Reuters, че MSC Alanya е била атакувана, докато Hapag- Lloyd каза, че един от техните собствени кораби под либерийски флаг, Al Jasrah, е бил ударен от неизвестен снаряд и че ще спре операциите си в Червено море поне до понеделник.

"Ние потвърждаваме, че днес нашият кораб Al Jasrah, плаващ в услугата MD2, е бил атакуван, докато е плавал близо до бреговете на Йемен," каза представител на Hapag-Lloyd пред Newsweek в изявление. "Нито един член на екипажа не е ранен", добави той. "Hapag-Lloyd ще предприеме допълнителни мерки, за да осигури безопасността на нашите екипажи" се добавя изявлението. „Hapag-Lloyd спира целия трафик на контейнерни кораби през Червено море до понеделник. Тогава ще решим за периода след това", уточни той.

Хутите контролират Йемен

Ансар Аллах пое столицата на Йемен Сана през 2014 г. и продължава да контролира до 80 процента от населението на страната. Групата обаче не е получила международно признание като правителство или въоръжени сили на Йемен, въпреки че съюзниците им, сред които Иран и Сирия, го смятат за официална власт.

Саудитска Арабия и арабските партньори подкрепиха международно признатото правителство в изгнание на Йемен по време на гражданска война, която до голяма степен беше спряна чрез примирие с посредничеството на ООН, установено за първи път през април миналата година. Водената от Саудитска Арабия коалиция и Съединените щати обвиниха Иран, че доставя на Ансар Аллах модерни ракети и дронове – нещо, което Техеран и групата отричат.

Още: Разрешиха на моряците от отвлечения кораб Galaxy Leader да се свържат с близките си

На фона на паузата в боевете в Йемен тези оръжия бяха насочени срещу Израел в знак на протест срещу продължаващата война в Газа, предизвикана от безпрецедентна изненадваща атака, извършена от Хамас и съюзнически палестински фракции на 7 октомври. Откакто Израел започна ответно настъпление срещу Газа, Ансар Аллах многократно изстрелва ракети и дронове срещу Южен Израел, някои от които бяха прихванати от Израелските отбранителни сили, а други от военни кораби на САЩ, действащи край бреговете на Йемен.

САЩ осъжда нападенията

Централното командване на САЩ каза, че подобни атаки "продължават да застрашават международната морска сигурност" в изявление след атаката на Ансар Аллах в четвъртък срещу Maersk Gibraltar.

Тъй като Израел вече страда от икономическа стагнация в резултат на конфликта в Газа и ескалиращите сблъсъци с Хизбула по северната граница с Ливан, ограничаването на търговския достъп до Червено море може да се окаже още един голям удар във война, която според израелски официални лица може да продължи месеци или дори години.

Говорейки за спирането на корабоплаването в Червено море, координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери в петък, че компаниите „трябва да претеглят баланса между риска и ползата от транзита на техните кораби по целия свят“.

Още: Хутите атакуваха още два израелски кораба в Червено море

"Транзитът на търговския трафик в Червено море сега е по-опасен, отколкото беше преди, поради тези атаки на хутите срещу търговското корабоплаване", каза Кърби, заявявайки, че това е причината „ние да работим толкова усилено, за да подкрепим и укрепим съществуващите комбинирани морски сили, които вече са установени в региона“.

Кърби добави, че продължава да осъжда най-категорично заплахите и действията, които хутите демонстрират по отношение на международния търговски поток, възпрепятстване на свободата на корабоплаване в международни води и застрашаването на безопасността на корабите и екипажа, които са на борда на тези кораби.

"Това е абсолютно неприемливо" каза Кърби. "И ние ще продължим да работим отново, както казах, с набор от партньори, за да направим каквото можем, за да направим по-безопасен и защитен този свободен търговски поток през жизненоважен контролно-пропускателен пункт и жизненоважно тяло на вода", увери Джон Кърби.

Хутите са с огромна подкрепа в Йемен

Междувременно в Сана огромни тълпи излязоха по улиците в петък в подкрепа на Ансар Аллах и в знак на солидарност с народа на Газа, за да слушат съобщението на Сари за последните операции в Червено море.

Още: Атаки срещу американски миноносец и два търговски кораба

„Йеменските въоръжени сили уверяват всички кораби, които се насочват към всички пристанища по света, с изключение на израелските, че няма да ги сполети никаква вреда и че трябва да държат устройствата си за идентификация отворени“, каза Сари. "Йеменските въоръжени сили няма да се поколебаят да атакуват всеки кораб, който наруши това, което беше заявено в предишните им изявления", добави той.

„Йеменските въоръжени сили потвърждават, че продължават да възпрепятстват всички кораби, насочващи се към израелските пристанища, да плават в Арабско и Червено море, докато не донесат храната и лекарствата, от които се нуждаят нашите непоколебими братя в Ивицата Газа“, каза още Сари.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес