Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Атаката с пейджърите по Хизбула е тежък удар за надеждите за мир в региона

18 септември 2024, 08:00 часа • 2223 прочитания

За американската дипломация в Близкия изток извънредната атака в Ливан, която едновременно взриви хиляди пейджъри, използвани от членове на Хизбула, не можеше да дойде в по-малко благоприятен момент. Ходът на Израел може да предизвика ескалация, която САЩ отчаяно се опитва да избегне, пише в коментар британското издание The Guardian.

Още: 1000 ранени в Ливан: Пейджърите на бойци на "Хизбула" се взривиха (ВИДЕО 18+)

Ден преди координираната атака, при която загинаха най-малко 9 души и бяха ранени около 3000, при това с различна тежест, Амос Хохщайн, старши съветник на Джо Байдън, беше в Израел, призова Бенямин Нетаняху и други високопоставени израелски служители да не прибягват до нова ескалация в Ливан. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и израелският министър на отбраната Йоав Галант също предупредиха, че времето изтича за намиране на споразумение чрез преговори между Израел и Хизбула.

Атаката с пейджърите - прелюдия към по-мащабна израелска операция?

Това, което остава да се види, е дали атаката на пейджърите е прелюдия към по-широка операция на израелските сили, която да има за цел хилядите оперативни служители на Хизбула, които са били осакатени и ранени. Атаките вероятно са нарушили комуникациите на организацията. Пейджърите са получени като алтернатива с нисък риск на мобилните телефони, което позволява на групата да комуникира от разстояние, без да се отваря за удари с дронове като част от кампанията на Израел за целенасочени убийства на лидерите на Хизбула и Хамас.

Още: "Хизбула": Израел е изцяло отговорен за взривените пейджъри

Доклади в израелските медии предполагат, че операцията е резултат от хакване на веригата за доставки, позволяващо на агентите на Мосад да поставят експлозиви в пейджърите, преди те да бъдат продадени на Хизбула.

Още: Расте броят на жертвите след взривените пейджъри в Ливан (ВИДЕО)

Шокиращи клипове, заснети в Южен Ливан във вторник, показват млади мъже с наранявания на очите и големи рани по тялото в препълнен болничен коридор. След като е показала зъбите си, израелската армия може сега да реши да се възползва от безпорядъка на Хизбула, преди организацията да има шанс да се възстанови. Израелското правителство обяви снощи, че ще разшири военните си цели, за да включи връщането на десетки хиляди цивилни на границата си с Ливан, потенциално давайки на Нетаняху повод за война, ако той реши да започне сухопътна инвазия в Ливан, тъй като някои израелци и американски служители се опасяват, че ще го направи.

Мирът между Израел и Хамас изглежда все по-невъзможен?

И докато американски официални лица смятат, че мирът по северната граница на Израел с Ливан ще дойде чрез прекратяване на огъня в Газа, това споразумение се оказва почти невъзможно за изпълнение. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пътува до Близкия изток във вторник, за да обсъди сделката с Египет, който посредничи на Хамас, но ще заобиколи Израел, тъй като последната версия на сделката все още не е готова, каза говорител.

Още: ООН изрази безпокойство за експлозиите на пейджъри в Ливан

Освен това САЩ са изправени пред загуба на ключов посредник в лицето на Галант, който беше критичен към Нетаняху. Негов потенциален заместник като министър на отбраната е Гидеон Саар, лидер на дясната партия "Нова надежда", който се смята за по-радикален. Белият дом се надяваше, че период на затишие около Израел ще позволи на преговарящите за прекратяване на огъня да постигнат пробив.

Още: Блинкен: Израел се съгласи да изтегли част от войските си от Ивицата Газа

Този период на тишина сега е разбит със спиращ дъха акт на хитрост, а Хизбула вече се зарече да отмъсти. Тъй като Хамас и Хизбула са подложени на изключителен натиск, сега САЩ предупредиха Иран, който подкрепя групите, да не подпомага ескалирането на конфликта. „Бихме призовали Иран да не се възползва от какъвто и да е инцидент, за да се опита да добави допълнителна нестабилност и да увеличи допълнително напрежението в региона“, предупреди говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес