Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Amnesty International: В Сирия са избесени десетки хиляди затворници

07 февруари 2017, 07:21 часа • 1093 прочитания

За 4 години около 13 000 души са били обесени в прословут държавен затвор в близост до Дамаск, разкрива международната организация Amnesty International и определя режима на Асад като "политика на изтребление."

Озаглавен като „Човешката кланица: Масови обесвания и изтребвания в затвора "Сайдная", докладът на Amnesty International е базиран на интервюта с 84 свидетели, включващи охранители, задържани и съдии, пише БГНЕС. Така правозащитната организация е установила, че всяка седмица в рамките на 4 години (от 2011 до 2015 г.), групи от по 50 сирийски затворници са били извеждани от килиите си на произволен принцип, след което са били пребивани и обесвани "посред нощите в пълна тайна". Повечето от жертвите се вярва, че са били противници на правителството на президента Башар Асад.

"Те ги оставяха да висят (обесени) в продължение на 10-15 минути", споделя бивш съдия, който е бил свидетел на екзекуциите. "Колкото до по-малките, тяхното тегло беше недостатъчно да ги убие. Затова асистентите на длъжностните лица ги издърпваха допълнително надолу и чупеха вратовете им със сила", допълва той.

Според Amnesty International престъпните практики, които могат да се определят като военни престъпления и престъпления срещу човечеството, все още се упражняват зад стените на държавния затвор. Разкритията изтъкват и друга масова практика - затворниците да бъдат изнасилвани или да бъдат принуждавани да се изнасилват едни други.

Свидетели твърдят и че често охраната е изсипвала нарочно храната им на пода на килията, където е било покрито с мръсотия и кръв и ги е карала да я ядат оттам.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес