Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Амнести интернешънъл обвини властите в Бахрейн, че измъчват деца

16 декември 2013, 09:01 часа • 17416 прочитания

Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл (Amnesty International) обвини в понеделник властите на Бахрейн, че измъчват деца, арестувани по време на размириците в малката страна от Персийския залив от 2011 г. насам .

Според Амнести "десетки деца (...) са били бити и измъчвани в ареста през последните две години", добавяйки, че някои са били "заплашени с изнасилване с цел извличане на признания".

"С арестуването и задържането на заподозрени непълнолетни, бахрейнските власти показват крещящо незачитане на международните задължения в областта на правата на човека", пише Саид Бумедуха, заместник-директор на Амнести за Близкия изток и Северна Африка.

"Всички деца под 18 години, които не са извършили тежко престъпление, трябва да бъдат освободени незабавно", добави той, като призова властите в Манама да разследват "всички твърдения за изтезания и малтретиране".

Според организацията най-малко 110 деца на възраст между 16 и 18 г. са били задържани в затвор за възрастни, за разпити или съдебно разследване на участие в демонстрации.

Деца под 15 години, осъдени или задържани в затвор за малолетни, били подложени на злоупотреби през нощта, когато социалните работници ги оставяли под полицейска охрана, съобщава още неправителствената организация .

Амнести припомня, че Бахрейн направи през август промяна в закона за правата на малолетните и непълнолетните лица, която предвижда наказание лишаване от свобода или глоба за баща на дете, което участва в демонстрации.

"Правителството на Бахрейн твърди, че зачита човешките права, но редовно пренебрегва международните си задължения, като прибягва до крайни мерки като например тежки присъди за деца в затворите", предупреждава Бумедуха.

Бахрейн е разтърсена от февруари 2011 г. от протестно движение, водено от шиитското мнозинство в страната от Персийския залив, управлявана от сунитската династия Ал Халифа.

Заради продължителността на протестите, които призовават основно към конституционна монархия, властта утежни през лятото наказанията за извършителите и въведе смъртно наказание или доживотен затвор, в случай на смърт или телесна повреда. Властите забраниха и демонстрациите в столицата Манама.

Според Международната федерация по правата на човека 89 души са били убити в Бахрейн от началото на протестите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес