Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американските военни отрекоха да имат нещо общо с атаката срещу летището в Багдад

01 октомври 2024, 10:12 часа • 628 прочитания

Ракетната атака с голям брой ракети "Катюша" срещу международното летище в Багдад не е извършена от американските сили.

"Целият военен персонал е отчетен. Военните сили не са били насочени натам, както беше съобщено", заяви представител на отбраната на САЩ пред Ройтерс, говорейки при условие за анонимност, в коментар на по-ранно твърдение на двама иракски източници, че нападението може да е свързано с американската армия.

Двама източника от иракските служби за сигурност съобщиха, че първоначалното разследване показва, че са изстреляни три ракети, включително една, която е паднала близо до сгради, използвани от иракските сили за борба с тероризма, причинявайки щети и пожар на някои превозни средства, но без жертви.

Още: Нова атака с дронове срещу американската база в Ирак

По-рано източници заявиха, че поне две ракети "Катюша" също така са били изстреляни по военна база, в която се намират американските сили, и че противовъздушната отбрана ги е прехванала.

В Ирак са разположени 2500 американски войници, а едновременно с това и подкрепяни от Иран въоръжени фракции, свързани с неговите сили за сигурност, които многократно са атакували американските военнослужещи в Близкия изток от началото на войната в Газа.

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес