Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски военни обучават армията в Тайван

28 октомври 2021, 09:39 часа • 4526 прочитания

Президентът Цай Ингвен потвърди, че в Тайван има малък брой американски военни, които помагат за обучението, и добави, че "вярва", че американските военни ще защитят острова в случай на китайско нападение.

В интервю за CNN Цай описа Тайван като регионален "фар" на демокрацията, който се изправя срещу гигантски авторитарен съсед, като предупреди, че заплахата от страна на Пекин нараства "с всеки изминал ден".

Присъствието на американски войски беше потвърдено за първи път пред АФП и други медии от служител на Пентагона по-рано този месец.

Но коментарите на Цай са първият път, в който тайвански лидер прави публично подобно признание, откакто последният американски гарнизон напусна през 1979 г., когато Вашингтон установи дипломатически отношения с Китай и Тайван остана в зоната на здрача – поне официално за Вашингтон.

Запитана колко американски войници има в Тайван, Цай отговори, че "не са толкова много, колкото хората си мислят".

"Имаме широк спектър от сътрудничество със САЩ, насочено към повишаване на отбранителната ни способност", добави тя.

На въпроса дали е уверена, че Съединените щати ще помогнат за защитата на Тайван, ако се наложи, срещу Китай, Цай отговори: "Имам вяра в това."

В изказване пред депутати в четвъртък тайванският министър на отбраната Чиу Куоченг заяви, че американските и тайванските войски отдавна поддържат контакти помежду си.

"Имаме обмен на персонал и те (американските войници) ще бъдат тук за военно сътрудничество, но това е различно, според моето определение, от това да имаме "разположени войски" тук", каза Чиу.

По време на интервюто за CNN Цай повтори предложението си за разговори със Си Цзинпин с цел "намаляване на неразбирателството" и преодоляване на различията в политическите им системи - нещо, което Пекин досега отхвърляше.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес