Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски F-16 се разби край Южна Корея

11 декември 2023, 11:01 часа • 3690 прочитания

Пилот от военновъздушните сили на САЩ се е катапултирал, преди изтребителят му F-16 да се разбие в морето край югозападното крайбрежие на Южна Корея, съобщиха американски и южнокорейски военни в понеделник.

Неидентифицираният пилот е бил открит от южнокорейските морски сили и е бил "в съзнание и в стабилно състояние", се казва в изявление на американското 8-мо изтребително крило. Добавя се, че пилотът е върнат във военновъздушната база близо до югозападния пристанищен град Гунсан, където ще му бъде направена допълнителна оценка.

Още: Украинските F-16: Русия подсказа с какво оръжие ще се бори да ги сваля (ВИДЕО)

Тренировъчен полет

Пилотът е излетял от военновъздушната база, използвана съвместно от военновъздушните сили на САЩ и Южна Корея, за рутинен тренировъчен полет и е бил принуден да катапултира от самолета, след като е изпитал неуточнена аварийна ситуация по време на полета.

Снимка: Getty Images

От 8-о изтребително крило, което се състои от две ескадрили F-16, съобщиха, че причината за извънредната ситуация по време на полет се разследва.

"Благодарни сме за безопасното прибиране на нашия летец от съюзниците ни от Република Корея и за това, че пилотът е в добро състояние", заяви в изявление полковник Матю К. Гетке, командир на 8-о изтребително крило.

На 29 ноември по време на тренировъчна мисия самолет "Оспри" на американските военновъздушни сили се разби край южната част на Япония, при което загинаха всичките осем души на борда.

Още: F-16 за Украйна: Какво оръжие и кой изтребител ще противопостави Русия? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес