Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Афганистанският посланик в България: Талибаните искат цялата власт, но не може да стане

17 август 2021, 08:00 часа • 4733 прочитания

Беззаконие, афганистанският народ се чувства изоставен след бягството на президента Ашраф Гани. Афганистанският народ не иска да го управляват талибаните. Затова младите в Кабул искат да използват последните шансове да избягат от Афганистан. Това заяви афганистанският посланик в България д-р Мохаммад Сайфи.

Според него, има 100 000 души, които моментално искат да избягат. Вече има разстрели, твърди Сайфи пред bTV.

Талибаните обещаха, че след изтеглянето на американските военни, ще създадат коалиционно правителство. През последните няколко дни обаче те вече не говорят. Очаква се да има преговори в Катар, но до какво ще доведе това – не е ясно.

От 43 години в Афганистан има война, посочи д-р Сайфи. И каза, че талибаните обещавали да не влизат в столицата Кабул, но това се променило, а президентът Гани избяга посред нощ. Този вакуум във властта беше използван от талибаните – не е ясно какво ще се случи и какво планират талибаните, поясни афганистанският посланик. Надяваме се на делегацията, водена от Хамид Карзай, за да има мир.

Талибаните искат властта както преди 20 години, но това не е възможно – жените не искат да живеят както по-рано, искат да се образоват, да работят, младежите опознаха демокрацията, каза д-р Сайфи.

Афганистанският посланик благодари на България и посочи, че нашата страна винаги е предоставяла добри условия за афганистанските бежанци. „Благодаря на България”, завърши той.

Нямаше да се стигне дотук, ако дълги години Пакистан не помагаше на талибаните, гласи експертното мнение на политолога Мартин Табаков. Политически преход в Афганистан няма, явно е, че афганистанската армия се оказа куха, заключи и Йордан Божилов.

Табаков каза и нещо друго - при 300 000 души обучавана от НАТО армия в Афганистан, талибаните са между 40 000 и 85 000, но афганистанците нямаха капка доверие на режима на Ашраф Гани, който считаха за корумпиран: Ашраф Гани е избягал с четири автомобила натъпкани с пари (ВИДЕО)

Още: Байдън говори за Афганистан: Не влязохме там, за да помогнем на афганистанците да станат нация

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес