Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Афганистан в национален траур заради взрив до училище в Кабул

11 май 2021, 08:35 часа • 1762 прочитания

Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви 11 май за ден на национален траур във връзка с взрива на 8 май до училището в Кабул, съобщи БГНЕС. 

Гани определи атаката, отнела живота на най-малко 63-ма души, като престъпление срещу човечеството. Той заяви, че "невежи" групи като радикалното движение „Талибан” или терористичната организация Ислямска държава искат с подобни жестоки нападения да попречат на обучението на афганистанските деца и да отслабят вярата на хората в братското бъдеще.

„Талибан” трябва да разбере, че няма да постигне целите си посредством война и ако не престанат да убиват, хората ще ги намразят още повече и ще бъдат жестоко смазани от агфанистанските сили, подчерта държавният глава.

Гани нареди да бъдат изплатени финансови компенсации на семействата на убитите. Той разпореди министерството на здравеопазването на окаже подкрепа на ранените при нападението.

На 8 май близо до училище в западната част на Кабул избухна взрив. По последни данни, броят на жертвите е достигнал 63-ма души, като по-голямата част от тях са ученици. Ранени са повече от 150 човека. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес