Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абе ще търси подкрепа за промяна в пацифистката японска конституция

23 октомври 2017, 12:50 часа • 769 прочитания

Японскиат премиер Шиндзо Абе ще инициира реформи в пацифистката следвоенна конституция на Япония след категоричната си победа на парламентарните избори в страната.

За целта обаче Абе ще трябва да спечели на своя страна разединеното по този въпрос обществено мнение в Япония, коментира Reuters.

Изработената от американски експерти след Втората световна война конституция забранява поддържането на въоръжени сили, с изключение на "Сили за самозащита", и не позволява участие във военни операции в чужбина.

Предварителните резултати сочат, че партиите, подкрепящи поправките, печелят близо 80% от местата в долната камара на парламента. Малката Конституционна демократична партия на Япония остава най-голямата парламентарна група, противопоставяща се на предложените от Абе промени. Тя заема 54 места в 465-местния парламент. Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени по-късно днес.

Абе заяви, че ще търси подкрепата на останалите партии и че не настоява на по-рано заявената от него цел конституционната промяна да се реализира до 2020 г., предаде Фокус.

„Спечелихме мнозинство от 2/3 като управляващ блок, но за преразглеждане на конституцията трябва да се помъчим да постигнем широко съгласие с опозицията“, каза Абе на пресконференция в понеделник. „И тогава ще се целим да постигнем разбиране сред народа, така че да спечелим мнозинство на референдум“, добави японският премиер.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес