Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абе готов на среща с Ким Чен Ун без предварителни условия

06 януари 2020, 11:04 часа • 1252 прочитания

Японският премиер Шиндзо Абе е готов да се срещне с лидера на Северна Кориея Ким Чен Ун без предварителни условия.

„Готов съм да проведа среща с председателя (Ким Чен Ун) без предравителни условия за възможно най-бързо разрешаване на главния проблем с отвличането на японски граждани“, предаде телевизия NHK думите на Абе от пресконференция.

Япония отдавна държи позицията за безсмислието на "диалог заради диалога" по отношение на Северна Корея, но след това, намирайки се в известен вакуум на фона на активни и многократни контакти на КНДР с лидерите на САЩ, Южна Корея, Китай, посещение в Русия, започна да говори от по-гъвкави позиции.

По-рано японският премиер Шиндзо Абе неведнъж е заявявал, че е готов да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, за да изясни въпроса, поставен от Токио относно съдбата на японците, отвлечени от севернокорейските разузнавателни агенции в миналото. В края на 80-те двете страни вече преговаряха за нормализиране на отношенията, въпросът за отвлечените тогава не беше повдигнат, но диалогът попадна в задънена улица поради обсъждането на въпроса за обезщетението от Япония за щети през годините на японското колониално управление в Корея през 1910-1945.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес