Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

80% от децата в Йемен се нуждаят от незабавна здравна помощ

26 юли 2017, 13:57 часа • 680 прочитания

Разкъсващите Йемен война, холера и глад поставиха 80% от децата в страната в отчаяна нужда от помощ, съобщи ООН.

"Близо 80% от децата на Йемен се нуждаят от незабавна хуманитарна помощ", заявиха изпълнителните директори на три агенции на ООН в съвместно изявление, публикувано в края на двудневното им посещение.

"Близо 2 милиона йеменски деца са остро недохранени, а това ги прави по-податливи на холера”, посочиха те.

Холерата е силно заразна бактериална инфекция, разпространяваща се чрез замърсена храна или вода. Овладяването на епидемията е особено сложно в Йемен, където двегодишната опустошителна война между хутите и правителствените сили, подкрепяни от арабска военна коалиция (водена от Саудитска Арабия) остави повече от половината от медицинските съоръжения в страната нефункциониращи.

Заради последиците от военния конфликт и разрушенията голяма част от хуманитарните работници не успяват и да достигнат до някои части на страната и броят на предполагаемите случаи на холера може да бъде много по-висок от регистрираните до момента.

Директорите на Световната здравна организация, Детският фонд на ООН и Световната продоволствена програма обиколиха правителствените и бунтовническите райони по време на посещението си.

Те казаха, че виждат "деца, които едва успяват да съберат сили да дишат" и жизненоважната инфраструктура, която е повредена или унищожена.

Международните донори обещаха помощ от 2,1 милиарда долара на конференция по-рано тази година, но само 1/3 от тях бяха изплатени, заявиха от ООН по-рано този месец. Този недостиг принуди агенциите да пренасочат ограничените си ресурси към борбата с холерата, оставяйки общностите с по-голям риск от недохранване.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес