Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

690 деца са ранени в Ливан в последните седмици

04 октомври 2024, 11:21 часа • 364 прочитания

690 деца ранени в Ливан за шест седмици, съобщи Al Jazeera, позовавайки се на информация на УНИЦЕФ.

Най-честите наранявания включват мозъчни сътресения, рани от шрапнели и загуба на уши вследствие на взривовете. 

Призов за прекратяване на огъня

Агенцията на ООН за децата призова за прекратяване на огъня, отбелязвайки, че "физическите наранявания и психологическото страдание" са нараснали значително в страната. ОЩЕ: Иранският външен министър кацна в Бейрут

„Този ​​катастрофален конфликт нанася тежки травми на децата. Лекарите ни казват, че лекуваме кървящи, натъртени и счупени деца, страдащи както физически, така и психологически“, каза в изявление Адел Ходр, регионален директор на УНИЦЕФ.

„Много страдат от безпокойство, спомени и кошмари, свързани с експлозиите. Никое дете не трябва да бъде излагано на подобни ужасяващи ситуации", посочват още от УНИЦЕФ. 

В Ливан търсят кръводарители

Междувременно Ливанският червен кръст отправя „спешен“ апел за кръводаряване. Организацията заяви, че отправя "спешен призив", за да "помогне на ранените и да спаси животи".

Десетки цивилни биват убити всеки ден при израелски атаки срещу Ливан. Ръководителят на Световната здравна организация каза в четвъртък, че 28 здравни работници са били убити през последните 24 часа в Ливан. ОЩЕ: Израелските военни предупредиха жителите на още 37 населени места в Южен Ливан да ги напуснат 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес