Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6700 рохинджи са убити през първия месец на насилие в Мианмар

14 декември 2017, 09:43 часа • 1688 прочитания

Най-малко 6700 представители на малцинството рохинджа са убити през първия месец от репресиите на въоръжените сили в Мианмар, които започнаха в края на август, съобщиха от "Лекари без граници". Насилието, което избухна на 25 август и предизвика масова бежанска криза, накара повече от 620 000 рохинджи да избягат в Бангладеш.

ООН и САЩ описаха военната операция като етническо прочистване на мюсюлманското малцинство, но не дадоха конкретни оценки за смъртните случаи.

"Най-малко 6700 рохинджи са убити, включително над 730 деца на възраст под пет години", пишат активистите. Констатациите идват след шест проучвания и обхващат период от един месец, посочва още БГНЕС.

"Срещнахме се и разговаряхме с оцелелите от насилието в Мианмар, които сега се намират в нехигиенични лагери в Бангладеш", каза медицинският директор на групата Сидни Уонг. "Това, което открихме, беше зашеметяващо, както по отношение на броя на хората, които съобщиха, че член на семейството е починал в резултат на насилието, така и ужасните начини, по които те казаха, че хора са убити или тежко ранени". Има доклади за смърт от тежки рани, за фатални побоища, изгаряния и други.

Мианмарската армия отрече всякакви злоупотреби и каза, че само 400 души - включително 376 "терористи" от малцинството - са загинали през първите няколко седмици от репресиите.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес