Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

44 арестувани в Йордания след протести за цените на горивата

17 декември 2022, 12:30 часа • 1468 прочитания

Йордания арестува десетки хора, обвинени за участие в протести срещу покачващите се цени на горивата, при които беше застрелян висш полицейски офицер, съобщи агенцията за сигурност на страната, цитирана от АФП. Полковник Абдул Раззак Далабех, зам-началник на полицията на южната провинция Маан, почина от огнестрелен изстрел в главата в град Ал-Хусейния в четвъртък при сблъсъци, които властите нарекоха "безредици". „44 участвали в безредиците в редица региони на кралството са арестувани и ще бъдат изправени пред съда“, казва се в изявление на дирекцията за обществена сигурност. Добавя се, че в провинциите са изпратени подкрепления и се обвиняват "вандали и престъпници", че стоят зад насилието в южната част на страната.

Кралят Абдула II предупреди в петък, че "всеки, който вдигне оръжие срещу държавата, ще бъде разправен строго". В Ал-Хусейния бяха простреляни и ранени още двама полицаи.

Шофьорите на таксита и камиони в няколко провинции на Южна Йордания започнаха стачка преди повече от седмица. Към тях се присъединиха шофьори на автобуси и търговци, които затвориха магазините си в сряда в знак на протест срещу високите цени на горивата. Протестите избухнаха тази седмица, когато демонстранти блокираха пътища със запалени гуми и влязоха в сблъсъци със силите за сигурност в някои райони.

Цените на горивата почти се удвоиха в Йордания в сравнение с година по-рано, особено дизеловото гориво, използвано от камиони и автобуси. Същото се случи и с керосина, използват за отопление. Правителството предложи мерки за помощ, включително финансова помощ за най-засегнатите семейства.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес