Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

140 000 иракчани са принудени да напуснат своите домове в Мосул заради ИД

10 януари 2017, 11:56 часа • 666 прочитания

Почти 140 000 иракчани са принудени да напуснат своите домове в Мосул заради продължаващата трети месеца операция за освобождаването на града от терористичната групировка „Ислямска държава" (ИД).

Тези данни са публикувани от Международна организация по миграция (МОМ), съобщи БГНЕС. "В момента 23 000 семейства (139 000 души) са изселени лица в резултат на продължаващата в Мосул, започнала на 17 октомври“, казва се в съобщението. През последната седмица над 10 000 души са емигрирали от града, а през последния месец – 44 000 души.

Преселващите се жители се преместват на юг и изток от града, където има бежански лагери, управлявани от иракското правителството и хуманитарните му партньори.

Най-тежко е положението в западната част на града, контролирана от ИД. Продоволствените доставки за там са прекъснати, цените на хранителните продукти рязко са скочили, на много места не работят пекарните, а на жителите е забранено да използват генератори, дори ако имат гориво. Има и съобщения, че за отопляване на домовете си жителите използват мебели.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес