Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха двама души за замърсяването на реките Чая и Юговска

22 февруари 2020, 16:41 часа • 3189 прочитания

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ - Асеновград, съобщават от пловдивската дирекция на МВР.

На 21.02.20 г. и 22.02.20 г. с действията си задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска. Образувано е досъдебно производство, а материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

Припомняме, че след като лабораторни проби установиха наличие на цианиди - 20 пъти над нормата при заустването на река Юговска и 15 пъти - в Асеновград, екипи на РИОСВ - Смолян извършиха проверка в дружеството рано тази сутрин. При проверката бе открита тръба, която директно отвежда замърсени със цианиди води от хвостохранилището в река Юговска.

Час по-късно, когато на място дойдоха експерти и от други институции, включително и министърът на околната среда и водите, тръбата вече е открита суха. Нарушението обаче е запечатано и на снимки, поради което възниква съмнение, че замърсяването на водата може да е направено умишлено.

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес