Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраниха движението на каруци по улиците на Асенoвград

31 август 2017, 19:34 часа • 3732 прочитания

Забраниха движението на каруци по улиците на Асенoвград. За целта, на редовното си заседание общинските съветници на града приеха изменение в Наредбата за организация и контрол при паркиране и престой на моторни превозни средства и безопасност на движението. Изменението гласи, че каруци ще могат да се движат законно единствено в рамките на ромския квартал „Лозница“ в Асеновград, по земеделски земи и по пътищата в селата. Този вид превозни средства се ползват основно за две цели: за да обикалят ромите по съдовете за смет в града и за да изхвърлят отпадъци на граждани, които са ги повикали да им извършат услугата срещу заплащане.

„Не може в 21-ви век в голям град, какъвто е нашият, да обикалят каруци по улиците.“, заяви за Actualno.com заместник-кметът на общината Димчо Темелков. Той посочи, че не само естетически не е издържано, а са налице и ред други причини, заради които трябва да е забранено на пътните превозни средства с животинска тяга да се движат по асеновградските улици. Освен, че замърсяват, те са и опасни за останалите участници в движението по пътищата. Често биват управлявани от възрастни хора или от непълнолетни, които не са наясно с правилата.

В тази връзка, Темелков припомни за пострадалите и за един убит човек, след сблъсък с каруца на пешеходна пътека в Асенoвград. Предложението срещна подкрепа от всички политически сили в града. За спазването на забраната би следвало да следят органите на реда от РУ на МВР в града и служителите на общинската Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“. „Друг е въпросът, че актове се пишат, но не се плащат глобите. Точно затова и независимо, че въведохме забраната, планирам да подготвя наредба за регистрация на каруците. Така тези превозни средства ще се водят на отчет и ще се знае кой е собственикът на всяко едно от тях. По този начин и гражданите ще могат да подават сигнали за конкретни нарушители, за да се реагира адекватно. Целта е и при каруците да бъде въведен режим, както при моторните превозни средства – всяка да има номер, по който да могат да се установяват собственици и ползватели на превозното средство.“, коментира в заключение Димчо Темелков.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес