Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водата от няколко обществени чешми в Асеновград е негодна за пиене

14 октомври 2020, 09:12 часа • 5534 прочитания

Водата от няколко обществени чешми на територията на община Асеновград не е подходяща за пиене, предупреждават от отдел "Екология и околна среда". На всяка една от тях са поставени уведомителни табели. Пробите от водата на така наречената "Конска чешма" в града, както и на друга в село Златовръх са показали леко отклонение в нормата на нитратите. Пробовземането се извършва периодично от представители на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Пловдив и в присъствието на служители от общинската администрация в Асеновград.

В чешма за обществено ползване в село Патриарх Евтимово пък е открито несъответствие в нормалното количество на някои показатели. Малко над нормата се отчита при коли-титър и нитрати. Във водата от водоизточника преди втория тунел вдясно по пътя Асеновград - Бачково, наречен "Панчева чешма", естественият уран е малко над определената максимална стойност. Там е поставяна табела три пъти, която обаче е била премахвана от недобросъвестни хора. Водата от тази чешма не е подходяща за пиене, но може да се ползва за битови нужди (поливане, миене и други). Същото се отнася и за обществен водоизточник в село Нареченски бани.

Пробите от чешмата с име "Соленото изворче", разположена край "Новия пазар" в Асеновград са показали леко завишение на естествения уран, обща алфа-активност и бета-активност. Водата не е подходяща за пиене, а само за ползване за битови нужди. От две чешми изследването е показало, че стойностите на показателите съответстват на определените норми. А именно - в Новаково и Червен (в местността "Майката").

Уведомителните табели, които се поставят на чешмите, трябва да остават до следващото пробовземане и накрая - докато пробите не покажат, че показателите са в нормални стойности. Често обаче те не оцеляват там задълго, обясняват от общината, тъй като биват премахвани, без разрешение, от граждани. От отдел "Екология и околна среда" уверяват, че предстои да бъдат извършени огледи на чешми за обществено ползване и там, където липсват табели, такива да бъдат възстановени.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес