Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте в колко часа хвърлят кръста на Йордановден в Асеновград

04 януари 2019, 08:22 часа • 19092 прочитания

Тази неделя (06-ти януари) християнският свят празнува Богоявление, или Йордановден. Според вярванията, Бог се явява в своето триединство на Отец, Дух и Син в деня, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан.

Това е поводът в почти всички населени места на България съществува традицията да се хвърля кръст във водоем и млади мъже, а понякога и жени, скачат след него в ледените води, за да го "спасят".

Както всяка година, така и тази, в Асеновград ще бъде проведен традиционният ритуал, който ще бъде предшестван от Литийно шествие. То ще потегли точно в 08:30 ч. от асеновградските църковни храмове, като вярващите от различни краища на града ще се стекат до "Пешеходния мост". Точно в 09.00 ч. ще започне празничен водосвет и малко след това, в река Чая ще бъде хвърлен кръстът, който ще очаква своя спасител. Час по-късно на площад "Академик Николай Хайтов" ще се състои тържествено освещаване бойните знамена на Военното формирование в Асеновград. Веднага след това, от 10:30 ч. празникът ще продължи с фолклорен концерт на открито.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес