Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици от училището в с. Боянци честваха Банго Васил в австрийското посолство (СНИМКИ)

15 януари 2020, 10:18 часа • 5517 прочитания

Роми и преподаватели от ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в асеновградското село Боянци отбелязатха ,,Василица" с посещение на Австрийското посолство в София. На 14-ти януари ромската общност отбелязва началото на Новата година. В посолството децата бяха посрещнати от посланика Андреа Вике. Там учениците представиха свои певчески и танцови традиционни изпълнения. Всички заедно с австрийския посланик се хванаха ръка за ръка, извивайки дълго хорото. Накрая, както традицията повелява, подрастващите сурвакаха Андреа Вике. Пожелаха й здраве и дълголетие.

За спомен от Асеновград и региона, сурвакарите бяха подготвили малък сувенир - календар със снимки от мероприятия в училището и дървена пластика, олицетворяваща емблематичния символ на града - НПК Асенова крепост. Учениците, които се включиха в нетрадиционното честване на ромската нова година, са от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас на ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Боянци. Директорът на учебното заведение Весела Симеонова обясни, че целта на посещението се разделя в два аспекта. Първо, учениците да пазят и почитат традициите и ритуалите, предавани от поколение на поколение. И второ, ромската общност да отбележи "Василица".

Децата, участвали в гостуването, са 6 на брой и са включени във Факултативен учебен час "Фолклор на етносите - ромски фолклор". Училището е член на организацията в подкрепа на ромите - ЦМЕДТ "Амалипе", която всяка годна организира посещения на национални и регионални институции, министерства и други. В Австрийското посолство ученици от региона на Асеновград пристигат за първи път.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес