Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точно 10 асеновградчани и инициативи бяха финансово подпомогнати от общината

25 септември 2019, 09:16 часа • 2125 прочитания

Точно 10 асеновградчани и инициативи бяха подпомогнати с еднократна финансова помощ от община Асеновград, след решение на местния парламент през този месец.

1 000 лева Общинският съвет в града отпусна за журналистът Ангел Бончев за издаване и разпространение на книгата му "ПроСветителят патриарх Евтимий". Творбата ще бъде насочена към учениците, съобщава авторът. И допълва, че целта й е да ги запознае подробно с житието на свети патриарх Евтимий. Книгата е повече историческа, отколкото религиозна, по думите на Бончев.

Общината в Асеновград подпомогна финансово и лечението на Лизавета Иванова, страдаща от множествена склероза. В последните месеци се налага момичето да пропуска вливки на стволови клетки заради липса на средства. Общинският съвет гласува единодушно сумата от 5 000 лева в подкрепа на асеновградчанката.

Старейшините на града отпуснаха и 300 лева в помощ на 31-годишната Весела Стефанова. Тя се нуждае от средства за закупуване на лекарства и рехабилитация. Жената е с ТЕЛК, удостоверяващ 100% трудова неработоспособност с необходимост от чужда помощ и диагноза "Детска церебрална парализа".

1 500 лева бяха отделени за Сдружение "Станимашка фотографчийница". Гражданската инициатива се нуждае от финансиране за изготвяне на четири изложби на културно-исторически теми. Експозициите ще бъдат позиционирани на модулите за външни експозиции пред Градска библиотека "Паисий Хилендарски".

За Сдружение "Станимака-мюзик център" бяха отделени 600 лева. Парите са нужни на организацията за участие в Национален фолклорен конкурс "Пиленце пее" и Международен фестивал "Кръстопът на музите" в София.

Георги Митков от асеновградското село Тополово бе подпомогнат с 200 лева. Мъжът е диагностициран със злокачествено нообразувание на ляв бял дроб. Парите са му нужни за лечение, тъй като семейството не може да си го позволи.

Сума, в размер на 7 000 лева бе отпусната и за малката Ева Чолакова. Детето е с тежко онкологично заболяване ("Сарком на Юинг"), а терапията й се провежда в германска клиника. За лечението на момиченцето са необходими още много средства, които семейството няма възможност да осигури.

Сдружение "Работилница за мечти" също бе подпомогнато от общината с финансови средства в размер на 1 465 лева. Членовете му поискаха финансова подкрепа, за могат да участват в театрален фестивал "Театър без граници", който ще се проведе в Самоков.

Пари бяха отделени от Общински съвет-Асеновград и за 55-годишния Христо Христов от село Тополово. Мъжът е със 100% степен на увреждане с поставена водеща диагноза "Инсулинозависим захарен диабет". Средства са му необходими за покриване на разходи по лечение, които са непосилни за семейството му. За Христов съветниците гласуваха сумата от 300 лева.

И още 5 000 лева отделиха съветниците на Асеновград за 25-годишната Вяра Якова. Младото момиче е диагностицирано с диагнозата „Множествена склероза” през 2017 г. За да заплати терапията, семейството на Вяра е продало жилището си, но сумата все още не е достатъчна. Чрез отпуснатата финансова помощ от общината асеновградчанката ще заплати част от медикаментите си.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес