Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Театър и капсула на времето в Етнографската къща върнаха асеновградчани в миналото (СНИМКИ)

12 ноември 2019, 09:35 часа • 4054 прочитания

С тематичен театрален етюд, вграждане на капсула на времето и огромна торта Етнографската къща в Асеновград отбеляза 30-тата годишнина от създаването си.

Специален гост на юбилея бе основателя на дейността на културно-историческия център Ганка Маринова. Тя сподели пред асеновградчани спомени от работата си в Етнографската къща.

Постъпила е на работа през 1976 г. и е работила там до 01.06.2011 г., т.е. над 35 години Ганка Маринова е била етнографски служител. В началото тя е била уредник по възраждането и екскурзовод. Едновременно с това, се е занимавала и с паметници на културата, сред които са не само настоящите музейни сгради в Асеновград, а и църквите и параклисите. Занимавала се е и с етнография - събирала е експонати, свързани със селския бит от района.

Ганка Маринова обясни, че първоначалният тематико-експозиционен план за Етнографската къща в Асеновград е предвиждал да покаже традиционната градска култура от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тя разказа накратко и за украсата на почти всяка една от старовремските къщи на този период, а именно - на тавана се е рисувало слънце, олицетворяващо благодатта на живота.

Кратката постановка бе изпълнена изкльючително, като посланието на актьорите от "Театрална работилница за мечти" бе да не забравяме да пазим и съхраняваме българщината. Честването на годишнината продължи с излъчването на специален документален филм. Кулминацията на празника бе вграждането на капсулата на времето. В нея своите послания за бъдещите поколения, както и снимки с дата 11.11.19 г. оставиха десетки асеновградчани.

Капсулата бе вградена в специално приготвен за целта отвор в една от стените на двора на Етнографската къща и ще бъде отворена точно след 30 години.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес