Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създават Градска художествена галерия в Асеновград

29 януари 2019, 09:06 часа • 1500 прочитания

Идеята за създаване на Градска художествена галерия битува из пространството в Асеновград от много години. Назад във времето са обсъждани много варианти за място. Сред тях са бившата дискотека до Народно читалище "Родолюбие", Старата община, в която към настоящия момент се помещава Туристическият информационен център, Старинно училище "Свети Георги" и други. Често тези сгради се ползват за разполагане на временни експозиции. Всички те, обаче, по една или друга основателна причина, не са се осъществили, като постоянна галерия.

Гражданската инициатива "Станимашка фотографчийница отправи предложение до градската управа художествена галерия да бъде създадена в част от бившите хотел "Руен" и ресторант "Москва". "Приветствам тази идея и вече сме предприели действия за нейната реализация. Като първа стъпка сме заложили 8 000 лева в Инвестиционната програма на Асеновград за създаване на идеен проект, а юристите ни работят по изготвяне на необходимите промени в някои наредби", каза пред медии кметът на града доктор Емил Караиванов. Тук проблемът е, че дворът на бившия ресторант "Москва" е предоставен за ползване на общинския Инспекторат. Поради това, той трябва да се извади от неговия фонд.

Караиванов допълни, че тъй като сградата попада в групови паметници на културата, отново ще се наложи да се "влезе в една тромава процедура с Националния институт за недвижимо културно наследство". Като друга пречка за реализация на проекта, за която градоначалникът заяви, че не е непреодолима, е уточнение на договорите с наемателите на сградата.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес