Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветниците от Асеновград искат никога вече да не се добиват полезни изкопаеми от общината им

14 февруари 2023, 15:21 часа • 6192 прочитания

Категорична позиция против всякакви дейности, свързани с търсене, проучване и добив на полезни изкопаеми в землищата на селата Добростан, Орешец, Горнослав, Червен и Долнослав, изразиха съветниците в Асеновград в своя декларация.  

Предвид това, което се добива и способите за търсене, проучване и добив на подземни богатства, е налице висока степен на опасност за оказване на негативно въздействие върху живота и здравето на местните жители, са категорични общинските съветници.  

Техните притеснения са свързани и с вредите, които се нанасят върху околната среда, както и с нарушаване на ландшафта на защитените зони “Родопи Средни’ и “Добростан’' в Добростанския рид.

Те считат, че подобни действия следва да бъдат съобразени с обществената нагласа и желанията на местното население.

Според местния парламент дори да са налице частни интереси за добив на подземни богатства, то те не са съизмерими с обществен интерес. Посочват, че там има редица защитени зони по Закона за биологичното разнообразие и голям брой водоизточници за две  общини, върху които въздействието може да е необратимо.

„През последните години в горепосочените села се завръщат масово млади семейства, които купуват къщи, земя и развиват дейности, свързани със земеделието и туризма. Категорично считаме, че кариерни дейности от всякакъв тип влияят негативно върху разрастването, земеделието и туризма, отблъскват инвеститори и влияят негативно върху развитието на общината, съответно върху приходите към бюджета“, са посочили в декларация общинските съветници.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес