Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Средновековни рицари нахлуха в съвременен Асеновград

19 юни 2017, 12:30 часа • 2290 прочитания

През изминалия уикенд историята от периода на Второто Българско царство оживя в някогашна Станимака. Рицарски битки от Средновековието се водеха два дни в Асеновград. За първи път събитието се състоя в Градския парк, вместо в местността „Свети Трифон“. Местоположението му бе изместено тази година, за да бъде то по-достъпно за повече граждани и гости.

Дъждовното и прохладно време не попречи на провеждането на панаира и възстановчици от Румъния и от различни градове на Бълагрия пресъздадоха по автентичен начин култура, бит и занаяти, въоръжение и снаряжение на средновековния човек. Градът се превърна в арена на епични битки.

За шеста поредна година асеновградчани и гости се пренесоха в една отминала епоха, като се потопиха в духа на средните векове. Докоснаха се до автентични оръжия и брони, а по-смелите опитаха от емоцията да стрелят с лък. Част от по-любопитните посетители на панаира си тръгнаха със саморъчно отсечени монети за спомен.

Други, с чаша медовина в ръка, останаха само наблюдатели на изящните средновековни умения на занаятчиите по дърворезба, изделия от кожа и кованo желязо и декоративна скулптура, разположени на импровизирана занаятчийска улица. Панаирът продължи два дни, като бе открит още сутринта на съботния ден с „масова битка за всички налични бойци“. Програмата продължи с музей на открито и още демонстрации. На следващия ден – в неделя - Средновековният панаир радваше гостите с рицарски турнири и показ на бойни техники чак до следобедните часове.

Снимки от интересното събитие - вижте ТУК!

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес