Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест язовира в Асеновградско предложени за източване

02 ноември 2017, 15:10 часа • 7731 прочитания

Шест язовира на територията на община Асеновград да бъдат изведени от експлоатация, предложи операторът, ангажиран с наблюдението и поддръжката на водоемите, който е сключил договор за това с Общината.

Причината за евентуалното източване на водните басейни е недобро експлоатационно състояние. Казусът касае язовирите "Червен 1" и „Червен 2“, "Елока" и "Пеева нива" край село Новаково, "Старите лозя" до землището на Тополово, както и язовир "Нови извор". Съоръженията се нуждаят от текущи ремонти, които ще костват немалко средства на Бюджета на Община Асенoвград. Трябва да се ремонтират изпускателни кранове, за което са необходими около 10 000 лева, както и да се почистят водоемите от дървесна растителсност. Каква ще е общатата сума, нужна за възстановяването на изоставените водни басейни, на този етап не може да бъде преценено.

Оглед на обектите ще извърши специално назначена от кмета на града комисия. Експертите ще обсъдят нужно ли е шестте язовира да бъдат изведени от експлоатация, в какъв срок от време ще се случи това и откъде ще се намерят средства за ремонт.

"Вече 28 години язовирите не се ползват за поливане на земеделски площи, нито за риборазвъждане. Не са полагани достатъчно грижи за тях и затова се налага евентуално да се приложи посочената мярка. Но това не значи, че язовирът задължително трябва да се бракува. Няма място за притеснение, защото всичко това, е само предложение от оператора, който е софийската фирма "Сет инженеринг", обясни за Actualno.com Димитър Анастасов, главен експерт в отдел "Строителство, благоустройство и строителен контрол" към Община Асеновград. Той посочи, че едва следващата стъпка е бракуването, което представлява събаряне на язовирната стена. Процедурата за това е тромава и дълга, трае не по-малко от три години и за да се изпълни са необходими много средства. "Но аз мисля, че до там няма да се стигне", обнадежден е Анастасов.

Експертната комисията трябва да се събере през следващата седмица и да излезе с конкретно становище пред кмета на Асеновград, в което да е обяснено каква ще е съдбата на тези шест язовира. След огледите ще се търсят средства за ремонт или наематели за обектите. В случай, че не бъде намерено решение на проблема, тогава ще се предприеме източването на водоемите.

Тези шест водни басейна не са и никога не са били потенциално опасни, увери експертът от Община Асеновград. Като такива се смятат язовирите над асеновградския квартал "Долни Воден" и някои, намиращи се над селата Новаково и Козаново. Те се посочват като потенциално опасни, тъй като са разположени над населени места. Досега не са преливали, а и в момента нивото им е изключително ниско, посочи Димитър Анастасов. По думите му, един водоем става опасен, ако падне дъжд в размер на 180 литра на квадратен метър. Всяка есен комисия проверява опасните язовири на територията на община Асеновград, по решение на областния управител.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес