Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Селски читалища от Асеновградско ще бъдат ремонтирани с европари

11 октомври 2019, 08:51 часа • 2480 прочитания

Няколко читалища в села от община Асеновград ще бъдат ремонтирани с европейски пари, ако проектите на местното ръководство бъдат одобрени за финансиране. Общата сума, която се очаква да бъде отпусната, е в размер на около 550 000 лева, разпределени в две позиции. По едната ще се кандидатства за отпускане на 311 000 лева, а за другата - 241 000 лева. Някои от читалищата, които ще получат възможността да се радват на ремонт, са в селата Тополово, Избеглии, Боянци, Нови извор, Червен и други.

Със средствата ще се наблегне най-вече на ремонтите на читалищните покриви. Ако сумата е достатъчна ще бъдат извършени и подмяна на дограма и вътрешен освежаващ ремонт. Не е планирано да се купуват оборудване и мебели. Предвижда се да се наблегне основно на ремонта, тъй като това е най-належащо. С проекта община Асеновград ще кандидатства чрез Местна инициативна група (МИГ) "Куклен - Асеновград" по Оперативна програма "Развитие на селските райони". Одобрението си за това дадоха съветниците от местния парламент още преди няколко месеца. А сега, за да се направи сравнение и да се уточни дали предложените цени от фирмите изпълнители са реалистични, са обявени пазарни консултации. Те са публикували на интернет сайта на община Асеновград.

Чрез тях се цели да съберат най-малко три оферти и да се направи оценка. Накрая, след като общината кандидатства и бъдат одобрен проектът с отделните му подпозиции, ще бъде обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да извърши ремонта. И едва тогава ще започне реалната работа по ремонтните действия. Предвидено е да се кандидатства по Мярка 7, с подмярка 7.2 - „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“.

В конкурса за пазарната консултация могат да се включат всички заинтересовани - независими експерти или органи или други участници на пазара. Необходимо е да има регистрация в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) към Строителната камара. Срокът за подаване на оферти е до 17:00 ч. на 15.10.19 г. Основният критерий, по който ще бъде извършена пазарната консултация, е "най-ниска цена".

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес