Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриват допълнителни легла в асеновградската болница

28 ноември 2016, 14:01 часа • 1699 прочитания

Между пет и 10 допълнителни легла по отделения ще бъдат разкрити до края на настоящата година в МБАЛ-Асеновград. Информацията оповести управителят на здравното заведение доктор Иван Червенков. Той съобщи, че след промените в нормативните документи вече е разрешено многопрофилните болници да откриват легла за продължително лечение. Те ще бъдат разкрити в съответните структури. Предстои въпросът да бъде поставен и обсъден на Медицински съвет, след което ще стане ясно с точност колко болнични легла могат да бъдат отделени за тази дейност.

„Това ще повиши качеството на обслужване на пациентите.“, смята Иван Червенков. Защото клиничните пътеки касаят определен период от време, а след това, пациентите биват изписани и те самите търсят продължаване на лечението на друго място. Според договора, който е подписан с Регионалната здравноосигурителна каса, се работи с определен брой легла. Независимо от това, с колко разполага болницата. Например в отделението по Хирургия на МБАЛ-Асеновград има 30 болнични легла. Здравноосигурителната каса подписва договор със здравното заведение за активно лечение да се ползват 17 от тях. Останалите остават свободни и затова лечебното заведение в града разполага с ресурс, с който да бъдат обезпечени допълнителните легла, но със същия брой на персонала. Няма определен срок на продължителното лечение.

„Най-сериозен проблем към момента съществува в Нервно отделение на МБАЛ-Асеновград.“, коментира доктор Червенков. Там леглата общо наброяват 33. И касата е сключила договор с болничното заведение именно за толкова. Това означава че тази патология е най-често срещаната и леглата винаги са пълни. В Нервно отделение няма ресурс от свободни места, затова не могат да бъдат разкрити допълнителни. Но в останалите структури на болницата – Първо вътрешно, Второ вътрешно, Хирургия – съществува вариант.

„В отделението по Гинекология също са намалени леглата, но там сами разбирате няма такава опция за увеличаване на броя им.“, допълни Червенков. В заключение той припомни, че за 2016 г. лечебното заведение стои добре на пазара, а по данни от справките, направени за 9-месечието, се отчита положителен финансов резултат. По думите на управителя, в последните години МБАЛ-Асеновград е капитализирала над 800 000 лева печалба.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес