Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пускат обучения за безработни с увреждания, над 50 г. или без квалификация

07 март 2018, 12:01 часа • 1875 прочитания

Точно 15 безработни асеновградчани ще се обучават да се грижат за малчугани, за което ще получават и заплата. Желаещите могат да подадат заявленията си в Бюро по труда-Асеновград за обучение по професия „Социален асистент“, в специалност „Подпомагане на деца“.

Асенoвградската Дирекция вече започна прием на документи от безработни лица за включване в проекта. Избраните 15 човека ще преминат и обучение за придобиване на ключови компетентности по „Обществени и граждански компетентности”.

Изискване на към кандидатите е да са регистрирани в Бюрото по труда. По програмата могат да кандидатстват: продължително безработни лица; хора над 50-годишна възраст; граждани с трайни увреждания, които имат право на работа, но нямат квалификация; безработни, също без професионална квалификация; неактивни или хора, извън работната сила, но желаещи да работят, като в т.ч. се включват и обезкуражени лица. Необходимо е желаещите кандидати да представят копие на документ за завършен клас или степен на образование.

Обучението по ”Обществени и граждански компетентности” стартира от 26.03.18 г. и ще продължи до месец май. От 02.04.18 г. ще започне и обучителният курс по професия „Социален асистент”, в специалност „Подпомагане на деца”.

По време на курса, курсистите ще получават стипендия в размер на 8 лева за всеки присъствен ден. Ще бъдат поети и транспортните разходи за хората, които живеят извън Асеновград. Финансирането на обученията ще се осъществи със средства от Държавния бюджет по проект „Ние също можем”, реализиран от Агенцията по заетостта, в партньорство с КНСБ.

В рамките на проекта, на най-малко 40% от обучените ще бъде предложена работа по придобитата професия. Срокът за подаване на заявления по обученията е до 19.03.18 г. /понеделник/, включително.

Междувременно Бюро по труд-Асеновград обяви и свободните позиции към 06.03.18 г.:

– работни места за лица със висше образование: 1 медицинска сестра; 1 младши експерт; 1 счетоводител

– работни места за лица със средно и основно образование: 1 газорезчик; 1 детегледачка; 3 екструдеристи; 1 заварчик; 2 касиери – бензиностанция; 1 кредитен консултант; 4 крупиета;4 машинни оператори - производство каучукови изделия; 4 машинни оператори - рязане на пластмаса; 1 машинен оператор – шиене; 2 машинни оператори - рязане на бетон; 10 машинни оператори - рязане на кабели; 3 мениджъри – развитие; 10 монтажници – кабели; 2 общи работници; 1 общ работник – промишлеността; 1 общ работник - озеленяване с ЕР на ТЕЛК над 50%; 9 обслужващи работници - промишлено производство; 2 пакетировачи; 1 помощник-кухня; 8 работници - сглобяване на детайли; 3 шивачи; 2 чистачи/хигиенисти

– работни места по схема „Младежка заетост”:

За стажуване: 1 продавач-консултант с икономическо или техническо образование

За обучение: 2 продавач-консултанти; 10 охранители

– работни места по схема „Обучение и заетост”: 1 продавач - интернет търговия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес