Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Причина за посаждане на лоза“ победи 91 стихотворения в „Наздравица за любовта“ в Асеновград

01 февруари 2016, 17:15 часа • 5469 прочитания

Поетеса от град Твърдица пребори останалите 91 участници и си заслужи първото място в конкурса за любовна лирика „Наздравица за любовта“, организиран от Община Асеновград. Галена Воротинцева грабна наградата със стихотворението си „Причина за посаждане на лоза“. Тя бе официално наградена на тържествена церемония в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В конкурса взеха участие общо 92-ма поети от цялата страна. Те възпяха любовта и виното в стиховете си. На първенеца 54-годишната Галена Воротинцева бе връчена награда от 500 лева. Второто място бе присъдено на Галина Иванова от Варна за стихотворението „Избор“. Тя бе възнаградена с 400 лева. Трета стана асеновградчанката Калинка Милева за творбата си „Вълшебно вино“. Асеновградската поетеса получи 300 лева. Освен паричните награди, на всеки от класиралите се на първите три места бяха връчени грамота, плакет и бутилка вино от дълбоките изби на „Джордж махала“, като етикетът бе специален – с логото на конкурса, създадено от художника от Асеновград Иван Любенов.

Поощрителни награди в размер на по 100 лева бяха връчени на Зефира Пенева от Пловдив /„Гласът на виното”/ и на Цвета Иванова от Сливен /„Последна наздравица”. Призът „Най-добре представил се поет от Асеновград“, сред всички 11, спечели кръстникът на конкурса „Наздравица за любовта“ - Атанас Георгиев. Той бе победител в първото издание на поетичната надпревата. Тази година участва в със стихотворението си „Седни до мен“.

Лириката бе оценена анонимно от компетентно жури. В състава му бе литературният критик Владимир Янев. Той е роден в Пловдив. Завършил е българска филология в СУ “Свети Климент Охридски“. Бил е учител по български език и литература. В момента преподава в ПУ „Паисий Хилендарски”. Бил е лектор по българска литература в Санкт-Петербургския университет. Автор е на редица литературни произведения. Другият член на журито - Таньо Клисуров - е роден в село Мъглиж, област Хасково. Завършил е Българска филология във Великотърновски университет „Свети Свети Кирил и Методий“. Автор е на 11 стихосбирки. Носител е на Наградата за поезия на Съюза на българските писатели. В момента живее, работи и твори в Стара Загора. Съвсем скоро излезе 12-та му книга „Интимна лирика”. Третият член от състава на журито бе Йордан Велчев. Той е роден в Пловдив. Завършил е история във Великотърновския университет “Свети Свети Кирил и Методий”. Работил е като историк и редактор. Пише поезия, есеистика. Автор е на изследвания върху взаимоотношенията на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми. Негови стихове са превеждани на английски, португалски, унгарски и руски език. Живее и се вдъхновява в Пловдив.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес