Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правнукът на Райна Княгиня в Асеновград за Великден

22 април 2016, 16:50 часа • 575 прочитания

В Асеновград честването на един от най-големите хриянски празници – Великден – ще започне тази неделя. Навръх Цветница /24.04.16 г./ традиционният тържествен концерт на детски състави ще постави началото на празничната програма. Той ще се проведе пред НЧ "Родолюбие" от 11 ч., предаде кореспондентът на Actualno.com

Малко по-рано – точно в 9 ч. - пред кметството в асеновградското село Избеглии ще бъде открит Великденски базар. А в следобедните часове на същия ден пред читалището в Червен ще се проведе карнавал, посветен на Великден.

На Велики Понеделник /25.04.16 г./ гост на Асеновград ще бъде правнукът на Райна Княгиня – Здравчо Здравчев. По бащина линия той е свързан с асеноградското село Патриарх Евтимово. Пред асеновградчани Здравчев ще разкаже за славната епопея на Априлското въстание. Предвидени са две срещи с интересната личност. Те ще се състоят в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. От 14 ч. Здравчо Здравчев ще се срещне с ученици, а от 17:30 ч. - с асеновградската общественост.

На 28.04.16 г. /четвъртък/ в 16 ч. ще стартира Великденски пленер на площада в Асеновград. Малки творци ще изписват големи магически яйца. Междувременно, ще се проведе и детски празник с участието на творчески състави. Ще бъдат наградени и победителите в конкурса „Вълшебният свят на книгите”.

Последователно, в 17:30 ч. и в 18 ч. ще бъдат открити две изложби. Първата е гостуващата от Историческия музей в Кърджали. Наречена е „Възрожденска графика и живопис”. Официалното й откриване ще се състои от 17:30 ч. в Исторически музей-Асеновград. В храм „Свети Николай Чудотворец” от 18 ч. ще бъде представена втората експозиция. Тя е съставена от икони, изрисувани от малките зографчета на Представително детско ателие „Пъстроцвет” и от възпитаници на асеновградското СОУ „Свети Свети Кирил и Методий”. Великденската програма в Асеновград ще завърши в понеделник, на 02.05.16 г., с фолклорен концерт, който ще се проведе на централния площад в града.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес