Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП "Зелено движение" издигна Дамян Борисов за кандидат-кмет на Асеновград

24 септември 2019, 14:46 часа • 11507 прочитания

Първото ново лице сред досегашните познати, официално регистрирано в Общинската избирателна комисия за тазгодишните избори за кмет и общински съветници в Асеновград, е Дамян Борисов. Той е подкрепен от ПП „Зелено движение”, която е част от Коалиция „Демократична България – обединение”, и се изправя в изборната битка редом до вече познатите имена на кандидати от предишния местен вот в града.

"Много би ми се искало по време на тази кампания да говорим и обсъждаме, ако не модернистични, то модерни урбанистични концепции – за града, като пространство и за града, като функция. Ситуацията обаче налага никак немалко унизително да говорим за базови проблеми, свързани с ежедневното усещане за комфорт и сигурност в градската среда и в населените места на общината. Искам с акцент да отбележа, че независимо кой ще бъде кметът следващия мандат, той ще трябва да се съобразява с рестриктивните бюджетни възможности на общината, които съвпадат с прехода към новия програмен период на европейското финансиране.

Сумата, която общината трябва да плати следващата (2020) година за главници и лихви по взетите през последните осем години заеми, е близо 6 000 000 лева. Този разход ще се отрази осезаемо на поне две бюджетни години от мандата. Казвам това не за друго, а за да си дадем всички сметка, че кметът, а и политическото представителство на общината въобще, ще бъде лишен от възможност за амбициозните политики, от които безспорно се нуждаят градът и населените места. В този смисъл е важна максималната ефективност и ефикасност – при бюджетните възможности на общината – на публичните разходи, с акцент върху средата в града и населените места", обясни за Actualno.com кандидатът.

През мандат 2011 г. - 2015 г. Дамян Борисов бе общински съветник от БСП. След почти двугодишно участие в управлението той напусна Общинския съвет на града с мотив, че липсва адекватна комуникация между него и членове на партията. През 2015 г. - 2019 г. той отново влезе в местния парламент, но като представител на "Зелените". Около година по-късно си подаде оставката и отстъпи позицията си на общински съветник на следващия в листата.

Борисов е доктор на историческите науки, а до себе си има дама, която го е дарила с две деца - момче и момиче. На 41 г. е, като е започнал да се занимавам по-ангажирано с политика, когато е бил 29-годишен. "Дали е малко, или много, дали съм започнал рано, или не – въпрос на гледна точка, повлияна от усещането за динамика във всеки един „собствен” живот… Въпреки че политиката неизменно е присъствала и присъства в живота ми, най-важните за мен неща са извън нея – семейството ми и професията", казва той.

Дамян Борисов е университетски преподавател по история, като специалността и интересите му са свързани с история на българското и балканските общества в Османската империя. Той е познат на асеновградчани и с това, че като част от "Зелените" през 2016 г. заедно с колегите му даряваха за благотворителност месечните си възнаграждения на общински съветници.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес