Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поставят светофар при свлачището под НПК Асенова крепост. Спират туристическите автобуси

30 декември 2019, 16:17 часа • 2079 прочитания

Участъкът около свлачището преди НПК Асенова крепост ще се обработва приоритетно в случай на снеговалеж. Това каза пред медии заместник-кметът на града инженер Стоян Димитров по повод настъпващия зимен сезон и опасността от ново активиране и свличане на земната маса в района. Той припомни, че отсечката се е срутила още преди няколко години, а към момента са възникнали и нови пукнатини. Участъкът е доста стеснен заради пропадането на пътната настилка и е с намалена видимост.

„Пътят е основната връзка на селата Яврово, Лясково и Добралък и обслужва една от най-големите и значими туристически атракции – НПК Асенова крепост”, уточни Димитров. Той посочи, че следващата стъпка в общината е в най-кратки срокове да проведе обществена поръчка за избор на изпълнител. А самият проект включва изграждане на подпорна стена, укрепващи анкери, които да стигат чак до здравата част на зоната с цел по-добро укрепване, както и мантинела и ограда.

Междувременно, ще бъде поставена и вече закупената светофарна уредба, за което се изчаква одобрение от КАТ-Пловдив. Светофарът е купен със собствени средства на община Асеновград и той ще осигурява разминаването на два автомобила. Едната част от уредбата ще бъде поставена в горната част на пътната отсечка, а другата – отдолу. Идеята е автомобилите да бъдат спирани на по-голямо разстояние от самото компрометирано трасе, което е с дължина около 100 метра.

А светофарите ще бъдат поставени на около 100 метра от същинския участък, който е затворен. Автобусите и тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани при отсечката на чешмата. Така, туристите, които смятат да посетят НПК Асенова крепост, ще трябва да изминават пеша около 500 метра. През зоната ще бъдат пропускани само автомобили със специален режим на движение, сметопочистващи и снегопочистващи коли. Очаква се реалната работа по обработване на свлачището да започне през пролетта.

Средствата за укрепване на свлачището и възстановяване на пътя са отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и са в размер на 460 000 лева.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес