Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поставят пешеходни пътеки на улицата край читалището в Асеновград

01 юни 2016, 15:35 часа • 1039 прочитания

Пешеходни пътеки ще бъдат поставени в конфликтната пътна зона, намираща се край Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград, съобщава кореспондентът ни от града.

Отсечката от моста, свързващ центъра на града с Градския парк, е многофункционална в момента. Там е разположен общински паркинг. В същото време в двете посоки по улицата се движат моторни превозни средства. Участъкът се ползва и от пешеходци. А вече няколко дни в непосредствена близост до отсечката временно са разположени увеселителни съоръжения.

Улицата, която до преди повече от година бе затворена за движение на превозни средства, в момента функционира съгласно създадения и обновен Генерален план за организация на движението в общината. В това увери ресорният заместник-кмет Димчо Темелков. Той съобщи, че се планира участъкът да бъде уреголиран чрез поставяне на допълнителни знаци. Обмисля се стесненият участък зад сградата на читалище „Родолюбие“ да бъде обозначен, като ще се даде предимство в едната посока с цел предотвратяване на пътни инциденти. Ще се опресни и маркировката в зоната за платено паркиране.

Сред плановете за осигуряване безопасното преминаване на участниците в движението на тази улица е и това, там да бъдат създадени нови пешеходни пътеки. През миналата година Община Асеновград обмисляше да бъде пуснат за движение на моторни превозни средства мостът при Спортна зала „Асеновец“. Идеята остана нереализирана. По този въпрос Димчо Темелков обясни, че за да стане реалност това, първо би следвало да се възложи допълнително извършване на инженерни изследвания и решения. Чрез тях трябва да се удостовери, че мостът може да понесе товарът на превозните средства, които ще преминават през него.

„От друга страна, мостът е с денивелация. Пътят е по-нисък от съоръжението, а това допълнително усложнява ситуацията. Техническите лица трябва да си кажат експертното мнение и едва тогава да се изготви проект за пускането на моста в експлоатация.“, допълни Темелков. В заключение той посочи, че на този етап, за да стартира каквато и да е дейност по това съоръжение, трябва първо да се започне с неговотто заснемане и издирване на строителни книжа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес