Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почистват реката и източват един язовир в Асенoвградско

17 ноември 2017, 12:24 часа • 1697 прочитания

Почистване на дървесна и храстова растителност от коритото на река Чая в Асеновград ще започне до края на този месец, предава кореспондентът на Actualno.com.

До това решение се стигна след извършен оглед в зоната на градската й регулация. Дейността ще се извърши изцяло с пари от Община Асенoвград. Специално съставена комисия ще има за цел да извърши оглед за места, в които се налага почистване и на наносите по течението на асеновградската река. Вече са приключили и проверките за състоянието на 19-те язовира на територията на общината, за които градкста управа има сключени договори за концесия или наем.

За някои от водоемите са направени предписания за ремонт на изпускателни кранове, поддържане на язовирния откос и почистване на дървесна растителност. „Голяма част от препоръките вече са изпълнени“, заяви кметът на Асенoвград доктор Емил Караиванов. Той посочи, че предписанията са били отправени за язовирите „Елока“ и „Пеева нива“, по които работата е приключила. Предстои ремонт и на тези, край Тополово и Червен.

Процедура по извеждане от експлоатация ще стартира само за язовира край село Нови извор. „Тази мярка е наложителна, но не поради опасност, а заради липса на икономически и природни ползи от поддържането на водоема.“, обясни градоначалникът. Тоест язовирът не се ползва за поливане или риборазвъждане. На този етап, нивата на язоврите в Асенoвградско се поддържат на минимално ниво с цел да могат да поемат допълнителни количества вода при необходимост.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес