Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Открит урок в Асеновград предложи съвети за насърчаване на четенето у децата (СНИМКИ)

22 ноември 2019, 10:16 часа • 7051 прочитания

В открит библиотечен урок "Четенето започва от семейството", работилница за изработване на малка книжка и отговаряне на гатанки се включиха малчугани и техните родители от Асеновград. Повод за провеждане на събитието бе Денят на християнското семейство - 21-ви ноември, по-малко известен с религиозното си наименование Въведение Богородично.

На тази дата родителите на Мария, когато тя е била на 3-годишна възраст, я отвеждат в храма заедно със свои роднини и приятели. Оставят я на първото стъпало, а тя сама изкачва останалата част от стълбите към вярата. В историята се разказва, че дълги години семейството не е имало деца. Заради това, родители й са решили да я посветят на Бог. "Така, както тя е въведена в храма, ние също се стремим да въведем децата и семейството в библиотеката, която пък е храм на словото. Знаем, че в Библията пише: "В началото бе словото". Ето защо в храма на словото е много важно да доведем децата си. Защото словото и семейството са неразривно свързани едно с друго и от тях започва всичко", каза за Actualno.com Милена Марковска - директорът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград, където се проведе мероприятието.

Детският отдел на библиотечната институция се оказа тесен да събере всички желаещи малки асеновградчани и техните майки и татковци, участващи в събитието. В него се включиха деца от III-та група на ДГ "Зорница" в Асеновград. Пред тях бе представена презентация за цветовете на приятелството. Децата се запознаха с най-важните християнски ценности, за толерантността, обичта и подкрепата, която трябва да си оказваме един на друг, за да живеем по-добър и хармоничен свят.

"Идеята е да се покаже на малчуганите, че както са различни и уникални цветовете, но се сливат в дъгата по най-съвършения и хармоничен начин, така и ние, като част от различни общности - семейството, детската градина, училището, градът, държавата, светът, в който живеем - трябва да изповядваме тези ценности, за да живеем в хармония и мир. Това бе посланието на нас, библиотекарите, към гостите ни", посочи Марковска.

Книжката, която бе подготвена заедно с децата в библиотечната работилница, бе с името "Измиване". Главни герои в нея са малко мече и майка му, които извършват различни семейни дейности, сред които миене на чинии, четене и други. Присъстващите родители също имаха роля в открития урок. Те също трябваше да изработят книга със съвети за насърчаване на четенето у техните рожби.

"Знаем, че това е проблем в съвремието ни и началото на четенето се поставя в семейството още от най-ранна детска възраст. Целта беше да дадем информация и съвети на родителите как да създадат любовта към книгата докато децата са съвсем малки. Защото четенето е общуване така, както и писането. И неслучайно, когато се сетим за семейството в този ден, според традициите, го свързваме със софрата. Събирайки се около масата всеки разказва различни истории. По същия начин е много важно в днешно време да общуваме чрез книгата", обясни Милена Марковска.

Сред интересните съвети, отправени към родителите, са да създадат специално уютно място у дома - кът, в който да се потапят в света на книгите, фантазиите, въображението, знанието, науката. Полезно за насърчаване любовта към книгата у децата е и провеждането на няколко пъти месечно семеен час на четенето, в който да бъдат включени и други забавления. Важно е да бъде дадена и свобода на малчуганите да четат това, което харесват и им е интересно. Според директора на Градска библиотека в Асеновград, задължителните списъци с произведения, които се предоставят за четене на децата, ги ограничават в рамки и ги отблъскват от четенето. Тук ролята на родителя е да умее да намери това, което интересува детето му, за да го насърчи да чете именно онова, което го вълнува, а не другото - общото за всички.

Програмата за Ден на християнското семейство в Асеновград продължи два дни. Освен библиотечните уроци с ученици от ОУ „Ангел Кънчев” и деца от ДГ "Зорница", по повод празника в НЧ "Родолюбие" се проведе и празничен концерт с участието на детски и самодейни творчески състави. А ден по-рано, асеновградската поетеса Катя Рускова отпразнува своята 80-та годишнина с представяне на втората си стихосбирка „Душата ми е птица”.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес