Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха община Асеновград да си плати за щети по кола при ПТП на общински път

19 март 2019, 09:18 часа • 2747 прочитания

Застрахователно дружество осъди община Асеновград заради повреди на автомобил, вследствие на претърпяно леко пътнотранспортно произшествие и съответно - изплатена сума за застраховка на потърпевшия собственик. Ситуацията възникнала през лятото на 2016 г., когато шофьорка преминала през необезопасено и несигналиизрано препятствие на пътното платно - метален трегер на мост в асеновградското село Бачково. В резултат на това, били нанесени повреди на лекия автомобил.

Скъсани са облицовка, противоударна лайсна на калник, метален под и е деформиран ляв праг. Колата имала застраховка "Каско на МПС" и застрахователят изплатил на собственика близо 350 лева за разноски по ремонта й, след което завел дело с обвинение, че за настъпилата катастрофа вина има община Асеновград. Местното управление, обаче, оспорва искът, като отправя упрек към водачката на автомобила, която не е проявила необходимото внимание и не е съобразила скоростта на управление, състоянието на пътя и на превозното средство, характера и интензивността на трафика, атмосферните условия и видимостта. Общината твърди, че на улицата, на която е настъпило пътното произшествие няма съоръжения, които биха могли да доведат до такова.

И накрая посочва, че съставеният от органите на МВР проток е непълен, тъй като в него не се съдържат данни за поведението на водача и техническото състояние на колата преди удара. Сред мотивите за решението на Районен съд-Асеновград да осъди общината да изплати размера на обезщетението е наличие на "несигнализирано и необезопасено препятствие на пътното платно – метален трегер от разрушен пътен мост - улица „Мирчеви ниви“, която се намира в село Бачково и щом се намира в населено място, то пътят е общински. В тази връзка, стопанинът, който е длъжен да поддържа пътната артерия, е допуснал съществуване на препятствие на пътното платно, създаващо опасност за движението по пътищата, което не е обозначил или премахнал. Решението на Районен съд-Асеновград може да бъде обжалвано в 2-седмичен срок от връчването му на страните.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес