Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обредният дом в Асеновград на загуба с 10 000 лева

23 декември 2016, 18:08 часа • 1577 прочитания

Предложение за ликвидирането на Обредния дом в Асеновград внесе управителят на дружеството инженер Дора Делчева. Причина за искането ѝ е задълбочаващата се криза и нарастващите загуби на предприятието с всяка изминала година, предаде кореспондентът Actualno.com.

Процедурата изисква, след като е отправено такова предложение, да се направи анализ на икономическото състояние на дружеството. "В годините се стремяхме да поддържаме сравнително ниска цена на този вид услуга. За съжаление, с всяка изминала година загубите нарастват или се трупат", коментира проблема кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов. Той е категоричен, че ако не бъде проектиран вариант за оздравяване на дружеството, ще се пристъпи към ликвидацията му. В такъв случай, част от дейностите, които биха могли да се изпълняват в Общинска администрация, ще бъдат пренасочени там. Колко от тях ще останат и кои ще бъдат прекратени, ще стане ясно след около два месеца, когато се очаква да са готови анализите от проведените проверки.

Обредният дом в Асеновград е създаден през 2000 година с цел организиране на тържествено сключване на граждански бракове, именуване на деца, погребения, осигуряване на символи, реквизити и услуги. По-късно от всички тези функции в неговите правомощия остават само траурните дейности. Тържествените са пренасочени в отделна структура. В Обредният дом работят общо четирима служители.

Към настоящия момент осъществяването на търговската дейност на дружеството води до натрупване на нови загуби, които се отразяват на общинския бюджет. В края на деветмесечието на тази година предприятието е на минус с около 10 000 лева. Годишните финансови резултати на търговското дружество сочат, че Обредният дом е работил с печалба през първите четири години от съществуването си. Натрупването на загубите е започнало от 2004 г. до 2007 г., включително. От 2008 г. до 2011 г. печалбата на дружеството е била минимална – в рамките от 53 лева до 554 лева. От тогава до настоящата година Обредният дом в Асеновград търпи загуби, докато не достигна сумата от близо 10 000 лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес