Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата клетка за битови отпадъци към депото в Асеновград заработва скоро

17 юни 2019, 12:06 часа • 4342 прочитания

Финализирани до края на този месец ще бъдат строително-монтажните дейности по изграждането на така наречената втора клетка на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Асеновград. "Общината е в готовност веднага след това да започне процедурите по въвеждане в експлоатация", заяви кметът на града доктор Емил Караиванов, след като инспектира обекта тази седмица.

Реализирането на инвестицията включва пакет от няколко дейности. Сред тях са изграждане на земна основа, ограждащи диги, долен изолиращ екран, дренажна система за инфилтратни и дъждовни води, изграждане на оросителна инсталация, противопожарен пръстен и обходен път. Същевременно се изпълнява и реконструкция на втория ретензионен басейн, в който се отвеждат инфилтратните и дъждовни води. Втората клетка за битови отпадъци се изгражда на площ от на 31 декара, а тази за строителния отпадък е с площ от около четири декара.

Възлагане изпълнението на целия обем от описаните дейности е след провеждане на процедура, чиято стойност е над 4 700 000 лева. На този етап дейностите са изпълнени на 80%, съобщи кметът. Междувременно, с докладна записка от Общински съвет-Асеновград е поискано съгласие за разход до 700 000 лева /с ДДС/ за нуждите на депото. Искането е със средствата да се закупи тежкотоварна техника, нужна за по-бързото покриване на изолационното покритие на депото със слой отпадък, който да предпазва от повреждане.

"Начинът на придобиване и осигуряване на средства за двете машини ще бъде за сметка от натрупани отчисления в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)", обясни Караиванов. Ползването на тези средства може да се осъществи, след получаване на съгласие по време на среща на Регионалното сдружение на общините. В случай, че това стане факт, ще последва процедура по провеждане на обществена поръчка за избор на доставчик на машините и кандидатстване пред РИОСВ за одобрение за финансиране на покупката.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес