Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назначават бивш директор на РЗОК-Пловдив за контрольор на МБАЛ-Асеновград

17 февруари 2016, 19:13 часа • 8620 прочитания

Бившият директор на РЗОК-Пловдив Антонина Славова ще бъде финансовият контрольор на МБАЛ-Асеновград. Ролята ѝ ще е да следи за ефективното управление на дружеството и за опазване на имуществото му. Тя ще отговаря и за причинени имуществени вреди на лечебното заведение, предаде кореспондентът на Actualno.com. 

Срокът на договора, който ще бъде сключен с Антонина Славова, е за период от три години. Това бе решено днес на редовната сесия на Общински съвет Асеновград, след дебат в местния парламент. Въпросът „Какви са причините за назначаването на контрольр?“ от трибуната бе отправен към кмета на града от съветника от ГЕРБ Костадин Яков. Той обясни, че не смята за необходимо да бъде назначен такъв, тъй като по този начин се утежнява бюджетът на МБАЛ-Асеновград. Яков изрази и опасенията си, че в договора не е описано работно време на контрольора и не става ясно кога ще извършва възложената му дейност.

Накратко Караиванов отговори, че основната цел е финансовото стабилизиране на болницата. Тогава общинският съветник от ГЕРБ предложи да бъде направено изменение и вместо за три години, Славова да извършва функциите на контрольор за срок от 12 месеца. Предложението бе подложено на междинно гласуване, но не получи положителен резултат. Така, остана първоначално заложеното в докладната на кмета. Предложението бе прието с 21 гласа "За". Трима се обявиха „Против“, а шест се въздържаха. Чрез днешното решение бяха приети и клаузите в договора.

Определено бе месечното възнаграждение на контрольора. То ще бъде в размер на две минимални работни заплати, определени от Закона, за съответната година. Според договора, част от задълженията на контрольора са да следи за: законосъобразното и ефективно управление на дружеството; за сключването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения; за налагането на дисциплинарни наказания, стимулирането и командироването на персонала; за разходваните от управителя на МБАЛ-Асеновград средства за представителни цели; за изпълнение на бизнес програмата на управителя на дружеството и други.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес