Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Настолна игра учи първокласниците в Асеновград на разделно сметосъбиране

16 септември 2019, 11:48 часа • 2165 прочитания

Игра, която учи първокласниците да пазят околната среда и да събират отпадъците си поотделно, изненада децата от Асеновград на първия учебен ден. Идеята е на други малки асеновградчани и е срещнала подкрепа от Общинско предприятие "Третиране и депониране на битови и строителни отпадъци" в града.

Още през януари тази година общинската структура е организирала конкурс за рисунка на тема разделно събиране на отпадъци, в който са се включили множество деца. "По-късно на няколко от участниците им хрумнало да бъде направена настолна игра с карти, зарове и пионки, която да е хем забавна, хем образователна", разказа за Actualno.com директорът на депото Атанас Николов.

За реализирането на идеята са били вложени около 1 500 лева. Играта съдържа начертана цветна табла, изработена от специален картон, и карти, на които са нарисувани различни видове отпадъци. С цел осигуряване безопасността на първокласниците зарове и пионки трябва да си осигурят родителите. Идеята е фигурките да се местят според числото, което ще покаже зарът, като се съобрази и нарисуваният на таблата отпадък с вида контейнер, в който трябва да бе изхвърлен той.

Общо от играта са напечатани 1 000 броя, като от нея днес, на първия учебен ден, получиха всички 528 първолаци от Асеновград, Дневният център за деца с увреждания, Центъра за обществена подкрепа, както и авторите й.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес