Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мултимедийно представяне за Деня на народните будители в Асеновград

29 октомври 2015, 12:18 часа • 11052 прочитания

Мултимедийно представяне под надслов „Спомен за будителите” ще се проведе в утрешния следобед в Асеновград. В събитието участие ще вземат ученици от асеновградски училища. Представянето е организирано по повод и в навечерието на Деня на народните будители – 1-и ноември, съобщава кореспондентът на Actualno.com от Асеновград. 

„Целта е ученици от Асеновград да покажат свои презентации за различни личности, допринесли за съхранението на нашите минало, книжовност и фолклор.“ Това каза за Actualno.com Николета Тянчева, информатор в Историческия музей в града. Тя уточни, че всички участници в мултимедийното представяне ще бъдат разделени по възрастови групи, съставени от по трима души. Всяка от тях ще бъде съпровождана от представител на училището, на което са възпитаници – обикновено техен преподавател. Всички ученици ще получат награди и грамоти за участие.

Николета Тянчева припомни с няколко думи защо е важно да отбелязваме Деня на народните будители. Тя допълни, че тези, необикновени, знаещи и вдъхновени мъдреци са пазили и предавали по нишката на живота родовата и историческа памет. Записвали са хрониката на българското възземане и страданията на временните падения. Скромно и богобоязливо напред са градили народната съдба, интереси и нужди, забравяйки за себе си. Без да търсят награда и слава са събирали и сътворявали богатствата на националната ни духовна съкровищница.

За първи път честването на празника се провежда на фестивал в Пловдив през 1909 г.. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като покровител на българския народ и държава. Чества се на 19-ти октомври (или 1-ви ноември по Григорианския календар, възприет през 1916 г.). На този ден почит отдаваме и на други будители, които народът канонизира като светци. За пръв път, като официален празник с името Ден на народните будители започва да се отбелязва през 1922 г..

„Този ден ни кара да се замислим, какво означава да бъдеш будител. Това е човек, който през целия си живот популяризира знанието за националната ни история. Прекланя се пред родната култура и национален дух. Всеки ден се докосваме до голямата съкровищница, оставена ни от тях. И се надяваме, че с организирането на това мултимедийно представяне ще допринесем споменът за будителите да остане жив в паметта на идните поколения.“, каза в заключение Николета Тянчева.

Организатори на събитието са Исторически музей Асеновград и Общината. Мултимедийното представяне ще се проведе в Старинно училище „Свети Георги” утре (30.10.15 г.) от 14 ч..

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес