Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко над 7 г. затвор за опит за грабеж на заложна къща и нападение на касиер

19 декември 2018, 15:15 часа • 1185 прочитания

Седем години и четири месеца затвор получи асеновградчанин, уличен в грабеж на заложна къща в Асеновград. Първоначалното постановление за присъдата бе обявено от Пловдивския окръжен съд и по-късно потвърдено от Върховния касационен съд. В случая с грабежа са замесени 34-годишният асеновградчанин и двама негови непълнолетни съучастници. Сред мотивите за взетото от магистратите решение е, че грабежът е в големи размери и е придружен с тежка телесна повреда, като престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

Сцената се разиграла на 10.05.17 г., когато подсъдимият влязъл маскиран и въоръжен с метален бокс в заложна къща в Асеновград. Нападнал касиера, удрял го с юмруци по главата и по тялото, опитвайки се да го принуди да каже къде държи ключа за касата. В това време, двамата съучастници на 34-годишния асеновградчанин спуснали външните ролетни щори на помещението и наблюдавали да не дойде клиент. Въпреки понесените болки, касиерът не казал къде е ключът. Тогава, подсъдимият решил да прибере в чанта мобилни телефони на обща стойност 1 800 лева, златна монета и още 800 лева в брой, които намерил в бюрото.

След това, престъпникът продължил да нанася удари на касиера, който в един момент успял да натисне паник бутона. Двамата "пазачи" хукнали да бягат веднага, щом видели приближаващата се полицейска кола, без да съобщят това на съучастника си. Полицаите арестували асеновградчанина и извикали линейка за пострадалия.

Пред Окръжния съд делото е протекло по реда на съкратено съдебно следствие, като мъжът е признал вината си. Поради това, първоначалното му 11-годишно наказание е редуцирано с 1/3. Така, нападателят ще остане зад решетките седем години и четири месеца, при строг режим. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес