Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кар аудио сбирка край Асеновград събира пари за болно момче (ВИДЕО)

12 октомври 2019, 19:33 часа • 5108 прочитания

Есенна кар аудио сбирка събра край Асеновград десетки любители на високото слушане на музика. Идеята е и благотворителна и цели събиране на пари за лечението на 24-годишния Добромир Добрев, който е диагностициран с "Остра линфобластна левкемия". Момчето е то Русе и е част от групата приятели, на които този вид "спорт" е хоби и в същото време - професия. Инициативата не е със състезателен характер и няма посочен вход за участие.

Безплатно всеки може да се включи, а който има възможност и желание - и да помогне за благородната кауза. За целта са поставени кутии за дарения. Идеята е освен да се съберат средства за Добромир, но и всеки желаещ да види какво може автомобилът му, без да се притеснява от конкуренцията. В събитието могат да се включат всички любители, независимо от колите им, марките компоненти или предпочитанията за музика. "Нека оставим конфликтите настрана и да се видим без напрежението покрай състезанията и марките", призовават организаторите.

Кар аудио сбирката се провежда за трета поредна година край Асеновград. Този уикенд тя се състои в местността "Козановска чешма" от 10:00 ч. сутринта до късния следобед. По време на мероприятието посетителите имат възможността да видят готови кар аудио проекти, да се запознаят с опасностите, ако системата не е монтирана правилно, да научат за вредата от прекомерно високото слушане на музика, както и да измерят децибелите на шума в своя автомобил, като за услугата няма да се изисква такса.

"Аудио системите са различни за всяка кола. При поставянето им трябва да бъде съобразена големината на купето, с какъв ток разполага автомобилът, както и мястото, което ще заеме оборудването", обясни за Actualno.com Христо Дерменджиев, занимаващ се професионално с поставянето на различни музикални уредби в коли години наред. От професионалния си опит е научил, че категорично басът не вреди на човешкия организъм, но честотата на звука би могла да нанесе поражения върху слуха. "А опасно високата музика е с ниво на шума над 135 децибела, като всеки човек има различен праг на търпимост", каза Христо. Над тази сила има опасност от разкъсвания на мембрани в ушите. Той уточни, че най-добре се получава и най-лесно се монтира музикална уредба в колите, които са хечбек и комби. По думите му, най-често срещаните примери, при които се получават грешки и съответно - повреди по автомобилите, след монтаж на аудио система, е неправилно инсталирани кабели. Това може да доведе до късо съединение и дори възпламеняване. При други случаи, някои от компонентите отказват да работят, а при трети - акумулаторът започва да се изтощава прекалено бързо. Христо разказа още, че монтирането на мощни аудио системи в колите изисква и специално подсилване на купето с шумо и вибро изолации.

"Ползата от поставянето на подобен вид уредби за музика в автомобилите е самото удоволствие. А вредата е, че може да ти увреди слуха, ако не си подготвен", каза друг от организаторите - Георги Стоев. И допълни, че "силната музика в градски условия е дразнеща за околните и особено по високите етажи от жилищните сгради се получава сериозен резонанс, който не е приятен". Той посочи, че точно затова асеновградчани, чиито коли са оборудвани със специални музикални системи, се събират извън града. По този начин дават пример на всички любители на силното слушане на музика, като призовават, че за всяко хоби си има определено място и не е нужно то да пречи на останалите, които не се интересуват от него. Георги обясни, че идеята е фестивалът край Асеновград да се популяризира и с времето да се превърне в традиционен.

През този уикенд в събора край града са се включили около 30 автомобила от Шумен, София, Стара Загора, Хасково и други населени места. В края на разговора ни, Георги съобщи, че дават още един пример как да поддържаме местата, които посещаваме. Той заедно със свои приятели също любители на хобито сами са разчистили местността "Козановска чешма", при която са събрали около 10 чувала с отпадъци. След края на събитието също за собствена сметка организаторите ще откарат боклуците до обозначените за целта места.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес