Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв е редът за записване на деца в асеновградските детски градини

31 август 2016, 16:25 часа • 7736 прочитания

Редът по записване, отписване и преместване на деца в общинските учебни заведения на територията на община Асеновград вече е регламентиран с Наредба. Тя бе приета без възражения и коментари днес на 17-тото редовно заседание на Общинския съвет в града.

Целта на Наредбата е постигане на по-голяма яснота, коректност, публичност и обективност при кандидатстване, класиране, записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в общинските детски градини и училища. Разпоредбата задължава на видно място в учебното заведение да са изложени сроковете за организиране и провеждане на приема.

Кандидатите попълват заявление по образец, като към него се прилагат необходимите документи. Срокът за подаване на документацията за прием на деца за определената възрастова група е в периода от 15-ти януари до 30-ти април на съответната година.

С предимсво при кандидатстване се ползват: деца със специални образователни потребности; деца, чиито братя или сестри посещават същото детско заведение; деца сираци или с един родител; деца с увеждания над 50% или с тежки хронични заболявания; деца-близнаци и други. В новата Наредба е уредена и обяснена възможността малчуганите от подготвителните групи към общинските детски градини или училища да бъдат премествани в друга такава през цялата учебна година, при наличие на свободни места.

Описан е и редът, при които трябва да се осъществяват съответните дейности, а всеки заинтересован гражданин може да се запознае с него в сайта на Община Асеновград.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес