Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извършена е трансплантацията на 4-годишната Ева от Асеновград

16 май 2019, 09:24 часа • 5533 прочитания

Малката, но борбена асеновградчанка Ева вече се възстановява от трансплантация на стволови клетки. Лекарите са обнадеждени, че състоянието й ще се развие според очакванията, съобщи за Actualno.com бащата на детето Евелин Чолаков. Но все още е рано да се изразява крайно мнение, тъй като скоро предстои да бъдат извършени пълни изследвания на момиченцето, които ще покажат с точност до каква степен се възстановява организма. След като се видят резултатите ще бъде преценено кога да се направят радиотерапия и рехабилитация.

Събраните до момента средства по дарителската сметка за лечението на Ева в клиника в Германия са общо около 200 000 лева. Тези пари по правило поемат изцяло и само терапевтичните процедури, без други разходи. "Реалната цена на този пакет терапия, който прилагат на Ева, е в размер на 320 000 евро. Част от сумата ще бъде поета от Здравната каса. Какво ще трябва да платим, ще стане ясно накрая на терапията", каза в заключение Евелин Чолаков. Кампанията по набиране на средства за лечението на Ева от Асеновград продължава. Припомняме, че поставената диагноза на детето е "Сарком на Юинг", а лекарите казват, че заболяването е открито в ранен етап, което е добре.

Тази неделя (19.05.19 г.) от 09:00 ч. сутринта ще се проведе благотворителен турнир по мини-футбол под надслов "За Ева и Лиза". Инициативата е на Общински младежки съвет–Асеновград и е под егидата на общината. Турнирът ще се състои на игрище за мини-футбол „Арена Шипка”, а събраните средства ще бъдат дарени за лечението, както на Ева Чолакова, така и за Лизавета Иванова, страдаща от множествена склероза. Посланието на младежите е „Нека заедно превърнем този ден във футболен празник и помогнем на нуждаещите се". Желаещите отбори да се запишат за участие могат да го направят на тел: 089 439 41 41 и 098 991 72 778.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес