Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изложба на старинни часовници пренесе асеновградчани назад във времето (СНИМКИ)

02 юни 2021, 11:04 часа • 3017 прочитания

Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров присъства на откриването на изложбата "Знаци на времето". Експозицията е на Регионален етнографски музей (РЕМ) - Пловдив и гостуваше по повод майските празници в града на Чая. Изложбата е подредена в Исторически музей - Асеновград. "Знаци на времето" представя джобни, настолни и стенни часовници, както и газови лампи.

Най-голямата група са джобните часовници или така наречените "английски часовници". Те са били произвеждани за Османската империя. Някои от тях са с турски цифри. Техните капаци са правени от сребро. Този вид часовници са носени в пояса при пищовите и ножовете. Трябвало е да бъдат запазени от нараняване, поради което са се изработвали с три чифта капаци - два от сребро и един от месинг. Сред интересните експонати е порцеланов часовник, който е с турски цифри. Каминните и настолни часовници са присъствали във всяка една гостна стая - те са символизирали лукса.

Изложбата носи „Знаци на времето“, защото в края на IXX век часовникът и лампата са знак за социален статус, а не всеки е имал възможността да има подобна вещ, обясняват организаторите от РЕМ - Пловдив. Газта, като начин на осветление, се появява през 80-те години на IXX век. А светилният газ по онова време е бил продаван в тенекии по улиците. Търговците крещели „Видело, видело!“ и всеки е излизал да си закупи газ за своята лампа.

https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2021/06/02/0650414001622620763_big.jpg

Колекцията на пловдивския музей съдържа над 30 газови лампи. Някои от експонатите са направени от мрамор, порцелан, калай, керамика. Забележителност сред експонатите са газовата лампа на първия пловдивски кмет и лампата на генерал Васил Делов, който е участник в Балканските войни. Интересна е и порцелановата газова лампа с герба на България. В колекцията има и две газови лампи, които по-късно са пригодени да функционират и с електричество.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес